Oт какво количество витамин С се нуждаем на ден?

Oт какво количество витамин С се нуждаем на ден?
Pexels

Витамин C  или  аскорбинова киселина , е водоразтворим витамин, който  играе важна роля за здравето  на  човешкия организъм . Той е известен със своите  антиоксидантни свойства  и  способността  си да  подпомага имунната система .

Витамин C е  необходим  за  множество процеси  в  организма , включително синтеза на  колаген , антиоксидантна защита, усвояване на желязо и поддържане на  здравето  на  костите  и  зъбите . Той също така помага за поддържането на здравето на кръвоносните съдове и укрепването на имунната система.

За да се осигури достатъчно количество витамин C за добро здраве,  препоръчителната дневна доза  за  възрастни  е между 75 и 2 000 милиграма. Важно е да се отбележи, че тези стойности могат да варират в зависимост от индивидуалните нужди и здравословното състояние на човека.

Най-добрият начин  да се получи достатъчно витамин C е чрез  консумацията  на  разнообразни храни , богати на този витамин.  Цитрусовите плодове , като  портокали, грейпфрут и лимони , са добър източник на витамин C. Други храни, които съдържат значително количество витамин C, включват  червени чушки, ягоди, киви, броколи и спанак.

Важно е да се отбележи, че витамин C е водоразтворим и  не се запасява в организма . Това означава, че  трябва да се приема редовно чрез храната или добавки . Въпреки че витамин C е сравнително безопасен, приемането на твърде големи дози може да доведе до нежелани ефекти, като диария или гадене.

2 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay