Ето защо винаги трябва да затваряте капака на тоалетната преди пускане на водата!

Ето защо винаги трябва да затваряте капака на тоалетната преди пускане на водата!
Pexels

Хората може да се смятат за добре запознати с основите на хигиената на тоалетната, но от време на време учените споделят разкрития за нея, които ни оставят малко объркани. Например, отговорите на технически неща, като например защо някои тоалетни седалки са U-образни, или защо тоалетната хартия е розова, са оставили много хора изненадани, както и новини, свързани с тоалетните навици, като например опасностите от прекалено дълго седене на тоалетната.

Но какво ще кажете за пускане на водата в тоалетната? Въпреки че това е мигновено и супер лесно нещо, което всички правим, често с натискането на един бутон, може да не го правим правилно.

Ако се чудите между затварянето на капака на тоалетната или просто оставяте всичко така, както си е, ето плюсовете и минусите и за двете, за да ви помогнат да прецените.

Колко опасна е непокритата тоалетна?

Когато тоалетната се промива, това кара всичко, което е в тоалетната чиния, да се разпръска. Тя съдържа капчици с бактерии, които кацат на повърхности в близост до тоалетната. Всеки път, когато някой влезе в контакт с тези капчици, съществува риск от улавяне на бактериите.

От друга страна, спреят от тоалетната чиния е аерозолна вода, която може да бъде вдишана от хора наблизо, причинявайки респираторни или стомашно-чревни инфекции.

Рискът това да се случи не е висок

Дали някой се разболява от непокрита тоалетна "зависи от много фактори", поради което не е възможно учените да определят точно рисковете, свързани с него. 

Полезно ли е използването на капака на тоалетната преди пускане на водата?

Тук трябва да се подчертае, че не всички патогени от тоалетната са толкова страшни. Докато някои може да ви разболеят дори при ниски нива, други може да се наложи да присъстват в много високи нива, за да имат някакъв ефект върху хората.

Затварянето на капака на тоалетната преди пускане на водата е чудесен начин за намаляване на риска от заразяване с бактерии и патогени, но все още не елиминира свързаните с това рискове.

Затварянето на капака може просто да промени начина, по който аерозолната вода и пръски от тоалетната се разпръскват.

 Фините частици наистина няма да бъдат намалени много, защото все още имате въздух, който се образува до струя.

Важно е да се въведат редовни хигиенни практики за тоалетна за борба с повечето от тези рискове от инфекция. Според доклада редовните санитарни условия могат да сведат до минимум голяма част от тези въздушни и повърхностни замърсявания. Правилно вентилираните тоалетни също гарантират, че замърсените аерозоли са премахнати.

Отново, тоалетната чиния трябва редовно да се почиства, което гарантира, че повечето от тези патогени се елиминират от тоалетната.

1 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay