И татковците усещат майчинството, при това хормонално

Хормон на доверието и при бащите

Така нареченият „хормон на доверието“ е известен с това, че заздравява връзката между майките и отрочетата им. Според последните проучвания обаче хормонът се съдържа и в кръвната картина на бащата. Така се изгражда и силната връзка баща-дете.

 

В изследването, проведено от психоложката Рут Фелдмън и сътрудници, вземат участие 80 двойки, които очакват да им се роди дете. Кръвните проби показват съдържание на хормона окситоцин при двойките, които за първи път ще стават родители. Пробите са взети през първите седмици след раждането и 6 месеца по-късно.


По време на раждането и кърменето нивата на окситоцин при майките са високи и това явление вече е документирано и не е изненада за никого. Интересното е в това, че макар бащите да нямат физиологични предпоставки за наличието на хормона, неговите нива са сходни с тези на бременната жена и родилката.

При бащите нивата на хормона се увеличават, когато си играят с детето, нежно го повдигат във въздуха, слагат го на столчето, като с тези си действия предизвикват усмивки или смях от страна на наследника си. Нивата при майките се повишат, когато гушкат, милват, гледат нежно детето си.


Според Фелдмън има пряка връзка между хормона и нещата, които правят щастливи майките и бащите в зависимост от половите им различия. Децата предпочитат татковците за игра, а гушкането в майката им носи сигурност.

0 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay