Защо жените над 50 трябва да приемат повече фибри?

Защо жените над 50 трябва да приемат повече фибри?

Прост факт от живота: с напредване на възрастта вашите хранителни нужди се променят. Въпреки че може да сте яли една и съща храна от години, идва денят, когато любимото ястие започва да ви влияе по не чак толкова благоприятен начин. Може да е пикантна храна, която води до мигновени киселини или дори привидно обикновена храна, като сирене или мляко, която причинява болки в стомаха.

Освен по отношение на възрастта, причините за промяна в начина на хранене могат да бъдат и хронични като стрес или употреба на алкохол, които причиняват възпалителни увреждания на червата. Всички тези фактори могат да причинят напрежение върху стомашно-чревния тракт и да доведат до известно отслабване или увреждане, което в крайна сметка оказва влияние върху храносмилането.

Защо жените над 50 трябва да приемат повече фибри?

И все пак, колкото и да избягваме определени храни с напредване на възрастта, ние също така трябва да включим повече хранителни вещества поради различни причини. Повечето хора знаят, че тъй като костите отслабват с напредване на възрастта, е важно да сте сигурни, че приемате достатъчно калций. Освен това кожата губи еластичност, така че яденето на храни, богати на витамини Е и С, като слънчогледови семки, бадеми и спанак помага значително. Едно често пренебрегвано хранително вещество обаче са фибрите.

Какви са техните ползи за здравето?

Фибрите са сложен въглехидрат, който е жизненоважно хранително вещество за всеки. Той помага на тялото ви да смила храната и позволява здравословни движения на червата. Недостатъчният дневен прием на фибри може да доведе до бавно храносмилане и запек.

Също така, фибрите помагат за регулиране на нивата на кръвната захар и подобряват здравето на сърцето. Разтворимите фибри, като ябълки, круши, боб и овесени ядки, намаляват количеството холестерол, който абсорбирате. Редовната консумация на този вид фибри всъщност намалява количеството на липопротеините с ниска плътност на холестерол в кръвта ви, който обикновено се нарича "лош" холестерол. Яденето само на 5-10 грама неразтворими фибри дневно може да помогне за постигането на това.

Защо жените над 50 трябва да приемат повече фибри?

Въпреки че фибрите са жизненоважни за всяка възраст, след 50 тялото ви се нуждае от повече тях. Не само метаболизмът ви се забавя с напредване на възрастта, но сте склонни да тежите повече и фибрите стават още по-важни за поддържане на оптималните процеси в тялото.

Как да добавите повече фибри в режима си?

Жените на възраст над 50 години се нуждаят от 22,4 грама фибри всеки ден. Това може да включва както разтворими фибри (които се разтварят във вода), така и неразтворими фибри. За разлика от други витамини и хранителни вещества, можете да получите достатъчно фибри от храните, които ядете, така че не е необходимо да използвате добавки. Това са горски плодове, сладки картофи, листни зеленчуци, броколи, чушки, пъпеш, патладжан, цвекло, тиква, пълнозърнеста паста, нахут и леща.

Чрез включването на храни, богати на фибри във всяко хранене, можете лесно да достигнете препоръчителните дневни стойности. Пълнозърнестите макарони съдържат 7 г. Половин чаша варена леща съдържа 8 г фибри, както и една чаша горски плодове. Две супени лъжици семена от чиа, които могат да бъдат поръсени върху салати и сандвичи или смесени в кисело мляко и смутита, съдържат цели 10 г фибри.

2 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay