Коледните вкусотии по света - част II

Коледните вкусотии по света - част II

Австралия

 

  В Австралия декември е един от най-горещите месеци от годината и тяхната идея за приятна Коледа няма почти нищо общо с храната. Често се организират празнични барбекюта, чието меню включва скариди, пилешко, свинско, агнешко и говеждо месо. Някои семейства си организират и традиционна вечеря с пуйка, но дори и тя често се състои някъде навън. Коледният десерт се нарича pavlova. Това е нещо като целувка, пълнена със сметана и свежи плодове. Популярен е и хлябът panettone.

 

 








Англия

 


 

 

Ястията обикновено се сервират в ранен следобед на коледния ден, за да може храненето да приключи преди в 15:00 да е започнала традиционната реч на кралицата. Това е сравнително нов обичай. В много домове печената пуйка или говеждо са заели мястото на гъската, но повечето от гарнитурите са издържали теста на времето. Любим на всички е така нареченият bread sauce – сметанов сос, сгъстен с парчеца твър хляб или сухари. Често се сервират и наденици, увити в бекон (yorkshire pudding и chipolatas). Коледният пай се прави от сушени плодове и ядки. След като се сготви, се оставя да престои, за да придобие още по-добър вкус, а преди да бъде сервиран се фламбира с бренди.

 

 

Италия

 


 

 

Коледната вечеря в Италия се нарича the Feast of seven fishes (пир от седем риби) и, макар че има сицилиански произход е много по-популярна в Америка, отколкото в Наполи и Сицилия. Празничното пиршество е различно в отделните части на Италия, но като цяло е популярно из цялата страна. Обикновено на коледния ден се сервира печено месо, предястие, основно ястие и газирано вино. Хлябът, наречен panettone произлиза именно от тази страна. Това е квасен сладък хляб с много стафиди, ароматизиран с лимон и портокал на жар. Реже се на филийки и се сервира с zabaglione или сладка сметана, направени от маскарпоне и сушени плодове.

 

 

Бразилия

 


 

 

Както в Америка, така и в Бразилия са претопени много различни култури и това проличава и в коледните традиции в страната. Те се различават не само в отделните райони, а и в домакинствата. Все пак има няколко сходни неща. Традиционната празнична вечеря се сервира на 24 декемви след месата в полунощ и се нарича Ceia de Natal. Обикновено основното блюдо е пуйка, но в някои райони тя се заменя с прасенце или риба. Гарнитурата обикновено се състои от кафяв ориз, плодова салата и бразилски ядки. Десертите са много различни и могат да включват всичко, от panettone до шоколадова торта.

 

 

Швеция

 


 

 

В Швеция празненствата започват на 13-ти декември с отбелязването на Св. Лука. На този ден най-голямата дъщеря в семейството се облича в бяло, носи венец, направен от клоните на червена боровинка, и сервира на семейството кифли, наречени lussekatts, и кафе. Празненствата продължават в следващите две седмици, като кулминацията е на Бъдни вечер с така нареченият julbord. Обикновено храната се сервира на нещо като шведска маса и вклюва асортимент от студени рибни ястия и меса, едно от които е традиционна коледна шунка julskina. Част от топлите ястия са кюфтета, наденица, червено зеле и карамелизирани картофи. Типичният десерт е оризов пудинг, в който има само един скрит бадем, а който го открие получава допълнителен подарък. Греяното вино, познато като glogg е традиционната коледна напитка.

 

 

Дания

 


 

 

Макар че Коледната вечеря в Дания доста прилича на тази в Швеция, все пак има определени ястия, които ги различават. Специалитетът се нарича aebleskiver. Това е тип поничка с пълнеж, приготвена в специален чугунен тиган и поръсена с пудра захар. Традиционната Коледна вечеря се сервира на 24-ти декември и включва пълнена със сушени плодове и полята с кафяв сос патица или гъска. Скандинавските обичаи като червено зеле, карамелизирани картофи, греяно вино и оризов пудинг също намират мястото си в празненството.

 

 

Румъния

 


 

 

В Румъния коледната вечеря е един от най-почитаните обичаи. В много селски райони основното ястие е свинско месо. На 20-ти декември се коли прасе в чест на Св. Игнатий, а месото се ползва за приготвянето на празничната вечеря. Традиционният алкохол е сливово бренди, а на масата често има домашно приготвени кисели краставички и различни видове наденица. Киселото зеле, пълнено с ориз и месо (sarmale) и желираното свинско (piftie) са типичните основни ястия. Квасеният хляб във формата на кръст, който се приготвя във всеки дом, а след това се разделя със съседите, се нарича colaci. Тази традиция символизира духът на себераздаване и благородство. За десерт повечето румънци ядат козунаци или торта пълнена със стафиди и ядки.

 

 

Мексико

 




В Мексико коледната вечеря е много различна в отделните региони. Все пак има и ястия и традиции, които се срещат много често и се сервират в повечето домове за празника. Коледната салата например се приготвя от цвекло, ядки, марули и разнообразие от плодове и свидетелства за мекото и приятно време в Мексико по време на празниците. Често се приготвя и солена треска – блюдо, типично за много средиземноморски страни. На масата винаги има enchiladas и пуйка, пълнена с маслини, кайма, ядки, овес и яйца. Любимите десерти са bunuelos (пържено тесто, поръсено с канелена захар) и тортата, наречена tres leches.

5 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay