Пиле, мед и горчица. Мечтана комбинация за перфектна вечеря. Пробвайте и вие!
Необходими продукти:
2 с.л. пчелен мед
3 с.л. дижонска горчица
Скилидка чесън, смляна или настъргана
1/2 ч.ч. кора от лайм
1 с.л. нарязани пресни листа от кориандър
200 г брюкселско зеле
Глава шалот, нарязан на четвъртинки
700 г пилешки бутчета с кости и кожа (около 4 бр.)
Малък сладък картоф, нарязан на дребни кубчета
Една чушка халапеньо, разполовена по дължина, нарязана полукръгове
Сол
Прясно смлян черен пипер
Начин на приготвяне:
Нагласете решетката на фурната в централно положение и предварително загрейте фурната до 220 градуса. В средна купа разбъркайте меда, Дижонската горчица, чесъна, кората от лайм, кориандъра и една чаена лъжичка масло. Прехвърлете половината от дресинга в отделна малка купа. (Нея ще използваме за пилето).
Добавете брюкселското зеле, шалота и ½ чаена лъжичка сол към останалия дресинг в средната купа и разбъркайте добре. Поставете всяко пилешко бутче с кожата надолу върху дъска за рязане. Отрежете допълнителната кожа около ръба на месото. Подсушете добре всяко парче с хартиена кърпа и овкусете от двете страни с щипка сол и малко черен пипер.
В голям чугунен тиган загрейте супена лъжица олио на среден огън. Поставете бутчетата с кожата надолу и запържете за 5 минути. След 5 минути обърнете всяко парче. (Кожата трябва да е наситено златистокафява.) Прехвърлете пилето в чиния. Изцедете мазнината от тигана и избършете.
В малка купа смесете сладките картофи, халапеньото и малко олио. Подправете с няколко щипки сол и черен пипер. Върнете тигана на среден огън и добавете една чаена лъжичка олио.
Подредете зеленчуците в тигана, така че брюкселското зеле да е с лицето надолу около външния ръб. След това направете пръстен от сладките картофи и халапеньото. Накрая подредете шалота, с изрязаната страна надолу, в центъра. Поставете пилешките бутчета върху сладките картофи, халапеньото и шалота с кожата нагоре. Избягвайте да покривате външния слой на брюкселското зеле, за да не стане на каша.
Прехвърлете тигана във фурната (уверете се, че е подходящ за фурна) и изпечете за 15 минути. Брюкселското зеле трябва да получи кафяво оцветяване по повърхността на разреза. Извадете съда от фурната и намажете върховете на пилешките бутчета с останалия дресинг. (За допълнителна хрупкавост на кожата, намажете с маринатата долната страна на всяко парче пиле, вместо отгоре.) Печете още 5 минути, извадете от фурната и поръсете с нарязан кориандър.
Приятен апетит!
1 | 0 |