Рибен пай с останалата от Никулден риба

Вчера беше един от най-големите празници- Никулден. В почти всеки български дом се е приготвяла риба за вечеря. Много хора имат навика да приготвят повече храна от необходимото, която естествено след това остава и се чудим какво да я правим. 

Ако имате останала риба от Никулден и искате да я превърнете във вкусно ястие, можете да приготвите рибен пай. Ето как: 

Необходими продукти:

1.2 кг картофи

1/2 ч. масло

1/2 ч. сметана за готвене

сол и черен пипер

1 стрък праз

1 стрък целина

2 скилидки чесън

1 ч.л. риган

2 с.л. брашно

1 1/2 ч. бульон (зеленчуков или рибен)

1 голям жълтък

сокът от 1 лимон

1/3 ч. копър

1/3 ч. замразен грах

700 грама риба (сьомга, шаран или каквото имате вкъщи)

Начин на приготвяне:

Поставете картофите в голяма тенджера и ги покрийте със студена вода. Оставете да заври и гответе, докато картофите омекнат, около 20 минути.

Отцедете картофите и ги върнете в тенджерата. Намачкайте картофите. Добавете маслото и 1/4 чаша сметана и разбъркайте, за да се комбинират. Подправете със сол и черен пипер.

Разтопете малко масло в дълбок тиган. Добавете праза и целината и ги запържете за около 7-8 минути. Добавете чесъна и ригана и гответе още 2 минути. Поръсете с брашно и разбъркайте, за да се комбинират добре. Гответе, като разбърквате от време на време, докато брашното леко се препече, около 1- 2 минути.

Разбийте бульона и останалата 1/4 чаша сметана и оставете да заври. Намалете котлона и оставете да къкри. Гответе докато леко се сгъсти, 5-6 минути.

В малка купа разбийте жълтъка и лимоновия сок. За темпериране добавете 1 супена лъжица бульон от сместа и разбъркайте, за да се смеси, след което продължете да добавяте още бульон по 1 супена лъжица, докато сместа стане гладка.

Върнете жълтъка към другата смес и разбъркайте енегично. Добавете копър и грах. Гответе, като разбърквате от време на време, докато грахът се затопли, около 3 минути; подправете със сол и черен пипер. Свалете от огъня.

Добавете рибата към соса. Изсипете в тава, а отгоре добавете намачканите картофи. 

Добавете още малко масло отгоре, поръсете с още малко сол и черен пипер и печете в предварително загрята на 180 градуса фурна. Оставете пая да стегне за 10 минути, след което сервирайте.

Добър апетит!

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

Последвайте Jenite.bg в Instagram!

0 1
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay