Храни, които естествено съдържат пробиотици

Храни, които естествено съдържат пробиотици
Canva

Някои храни естествено съдържат пробиотици или стимулират растежа на полезните бактерии в червата. Това са:

Кисело мляко и кефир: Тези млечни продукти са ферментирали с полезни бактерии като Lactobacillus и Bifidobacterium. Изберете тези, които съдържат живи и активни култури.

Кисело зеле и други ферментирали зеленчуци: Ферментацията на зеленчуци като зеле, краставици и моркови създава естествени пробиотици. Те също така осигуряват витамин С, витамин К и някои витамини от група В.

Мисо супа: Това традиционно японско ястие се прави чрез ферментиране на соеви зърна или ечемик. Той съдържа пробиотичния щам Lactobacillus.

Кимчи: Тази корейска гарнитура е направена от ферментирало зеле и съдържа различни полезни бактерии.

Натто: Това японско ястие е направено от ферментирали соеви зърна и е богато на пробиотика Bacillus subtilis.

Комбуча: Тази газирана напитка се прави чрез ферментиране на чай с помощта на SCOBY (симбиотична култура на бактерии и дрожди). Съдържа Lactobacillus и Acetobacter.

Ферментирали сирена: Някои видове сирене, като гауда и моцарела, могат да съдържат пробиотици, ако са оставени да ферментират напълно.

Бира и вино: Въпреки че не са здравословна храна, бирата и виното преминават през естествен процес на ферментация, който може да произведе пробиотични бактерии.

Хляб с квас: Този хляб се приготвя с помощта на квас, който е смес от брашно и вода и бактерии. Може да помогне за подхранването на полезните чревни бактерии.

Ябълков оцет: Произвежда се чрез ферментация на ябълков сок и може да помогне за балансиране на микробиома на червата.

Не забравяйте, че докато тези храни могат да помогнат за поддържане на здрава микробиома, те не трябва да заместват лекарствата или медицинските съвети. Винаги се консултирайте със здравен специалист, преди да направите значителни промени в диетата си.

0 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay