Вече има бял ориз, който е и кафяв

Бял и кафяв ориз в едно

Вече има бял ориз, който е и кафяв

Бял ориз, който притежава всички вкусови качества на традиционния белия ориз, но и много от благоприятните за здравето свойства на кафявия - това е последното достижение на японските учени в сферата на кулинарията.

 

Експериментите показват, че новият ориз е добър за сърцето, помага за поддържането на нормално кръвно налягане и предпазва артериите от свиване. Хората, които смятат кафявия ориз за твърд и трудно смилаем, ще са щастливи да узнаят, че вкусът му е същият като на белия ориз.

 

Кафявият и белият ориз по принцип идват от едно и също растение, но белият се подлага на повече преработване и така губи по-голямата част от пластовете си. Слоят subaleurone, тънка ципа, която е благоприятна за сърцето, се отстранява в края на процеса, когато смляното зърно се полира до блясък. В "здравословния" ориз обаче, остава непокътнат.

 

Той ще се продава с марката Кинме Май в Япония. Кардиологът Сатору Егучи изследвал този слой в лабораторията си и установил, че той е добър за сърцето. Неговите експерименти били съсредоточени върху хормона angiotensin II, който повишава кръвното налягане, свивайки артериите. Освен това той играе роля за втвърдяването на артериите, като кара клетките в кръвоносните съдове да растат. Да-р Егучи установил, че този слой блокира вредните последици от angiotensin II за клетките в кръвоносните съдове.

 

Ако се установи как точно слоят subaleurone постига това, може да се стигне и до създаването на нови лекарства срещу високо кръвно налягане и сърдечни заболявания.

 


0 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay