Как да се подготвим за Великден + РЕЦЕПТИ за Яйца, Козунаци и други Лакомства

Как да се подготвим за Великден + РЕЦЕПТИ за Яйца, Козунаци и други Лакомства

Великденските празници са време за празнуване, събиране с любимите хора и наслаждаване на вкусни традиционни ястия. Но освен всичко останало - това е и време за забавление или поне можем да го превърнем в такова, докато приготвяме красиви яйца и невероятни вкусотии, от които всички ще си оближат пръстите. 

Няма да ви оставим да се лутате в търсене на най-добрите бои и рецепти, а ще ви дадем няколко хитри начина и съвети, от които да избирате.

Сред многобройните ястия на празничната трапеза като печено агнешко и разнообразни салати и гарнитури, най-важната част са шарените яйца и десертите като козунак, великденски сладкиши, кошнички с шоколадови яйца и вкусни бисквитки.

Как да направите невероятно красиви яйца за този Великден?

Първата и най-важна стъпка от подготовката за празника е именно боядисването на яйцата. Как да постигнете перфектните великденски яйца в няколко стъпки: 

  1. Изберете качествени бои, които ще гарантират добри резултати. Ние ви препоръчваме боите на Dr. Oetker, с които няма да се притеснявате дали ще се получи перфектен цвят.

  2. Изберете подходящи яйца - заложете на яйца с тъмна или бяла черупка в зависимост от боите, които смятате да използвате, за да се постигне възможно най-добър цвят. Почистете ги добре с гъба и препарат за миене на съдове.

  3. Сварете добре на ниска степен, като подсигурите яйцата да не се удрят едно в друго, увивайки ги в кърпа, така че да не се докосват. Оставете ги в горещата вода, като е важно да не са студени, но и да не са врели - трябва да можете спокойно да ги държите в ръка без да ви пари.

  4. Подгответе боите:

- Класически бои: за тях са необходими 4 съда, в които да разтворите боите в гореща вода с по една лъжица оцет във всеки.

- Гел бои: поставете сухи предпазни ръкавици. Предварително подгответе съд, в който да потопите пакетчетата с боите за яйца в гореща вода, за да се активира. След като боите са готови, изрежете ъгълчето и изсипете малко количество в ръката си, като оваляте добре яйцето от всичките му страни. Ако желаете да постигнете много плътен цвят и да боядисате повторно - трябва да изчакате първия слой да изсъхне добре и да повторите 

Какви цветове да изберем?

Класическа боя за яйца в 4 цвята - Боядисайте яйцата с класически бои в червен, син, жълт и зелен цвят. Яйцето се боядисва, като се потопи в разтворената боя с добавена към нея супена лъжица оцет. Не забравяйте - първото яйце трябва да е червено и с него да намажете бузките на най-малкия член на семейството.

Как да се подготвим за Великден + РЕЦЕПТИ за Яйца, Козунаци и други Лакомства

За различни цветни комбинации с гел бои, при които яйцето се боядисва с ръкавица, като се овалва с капчица боя:

Приказна боя за яйца - Златно, бронзово, рубинено или ослепително червено яйце с метален блясък - вие избирате. За да постигнете максимален ефект, ще са ви необходими яйца с тъмна черупка.

Как да се подготвим за Великден + РЕЦЕПТИ за Яйца, Козунаци и други Лакомства

Бонбонена боя за яйца - Боядисайте в императорско синьо вашето кралско яйце, а яйцето за принцеси в нежно розово. Нека жълтото яйце бъде символ на изобилие, а зеленото на берекет във великденската кошница.

Как да се подготвим за Великден + РЕЦЕПТИ за Яйца, Козунаци и други Лакомства

Пролетна боя за яйца - Пролетните бои за яйца Dr. Oetker ще внесат невероятна свежест във великденската кошница. Ярко червено, плътното зелено, ослепителното жълто и нежното синьо ще превърнат великденските яйца в перли на трапезата.

Как да се подготвим за Великден + РЕЦЕПТИ за Яйца, Козунаци и други Лакомства

Бонус идея: Смесвайки различните видове и цветове бои с помощта на памук, можете постигнете още по-интересни и вълнуващи резултати!

Време е за козунаци и други кулинарни великденски изкушения:

Великденската трапеза няма да е пълна и без емблематичния за празника пухкав козунак. Ние обаче имаме едно интересно предложение, с което да разчупите класическата рецепта. Чували ли сте за плетен козунак със сметана? Ето я и рецептата:

Плетен козунак със сметана

Как да се подготвим за Великден + РЕЦЕПТИ за Яйца, Козунаци и други Лакомства

Необходими продукти:

100 мл прясно мляко

50 г краве масло

375 г пшенично брашно

1 пак. суха мая Dr.Oetker

50 г захар

1 пак. ванилена захар Dr.Oetker

0,5 ампула есенция ванилия Dr.Oetker

150 г заквасена сметана

200 г стафиди

50 г бадеми (филирани)

ЗА НАМАЗВАНЕ

1 бр. жълтъци

1 с.л. прясно мляко

Предварителна подготовка

Затоплете млякото и разтопете маслото в него.

Приготвяне на тестото със суха мая за печене:

В купа пресейте брашното и разбъркайте сухата мая в него. Добавете останалите продукти и топлото мляко без стафидите и бадемите и разбийте с миксер (с куки за тесто) за кратко на ниска, след това на висока степен за около 5 мин до получаването на гладко тесто. Върху брашнена повърхност с ръце омесете стафидите и бадемите в тестото. Покрийте тестото с чиста кърпа и го оставете на топло да втасва, докато видимо увеличи обема си.

Върху леко набрашнена повърхност омесете отново вече втасалото тестото. Разделете на 3 еднакви топки. От тях оформете 3 рула с дължина около 35 см. Върху тава, застлана с хартия за печене, поставете трите рула, като завиете надолу и притиснете краищата им. Сплетете тройна плитка и завийте краищата на козунака. Оставете на топло място, докато тестото отново втаса.

Разбийте жълтъка с млякото и намажете повърхността на козунака. Печете в долната половина на предварително загрята фурна около 35 минути на горен и долен нагревател на 180°C или на вентилатор на 160°C.

След изпичане извадете козунака заедно с хартията за печене върху метална скара и оставете да се охлади.

Ароматни какаови сладки

Как да се подготвим за Великден + РЕЦЕПТИ за Яйца, Козунаци и други Лакомства

Но за малките лакомници един десерт никога не е достатъчен! А и какво е Великден без ароматни какаови сладки? Представяме ви рецепта за какаови великденски яйца, след които дори и най-капризните лакомници ще си оближат пръстите!

Необходими продукти:

125 г масло меко

125 г пудра захар

1 пак. бурбонска ванилова захар Dr.Oetker

3 бр. яйца размер М

180 г брашно тип 405

30 г какао Dr.Oetker

2 ч.л. бакпулвер Dr.Oetker

ЗА КРЕМА

200 г сирене крема

150 г карамелов сос

200 г сметана (30% масленост)

ЗА КАРАМЕЛЕНИЯ СОС

200 мл сладкарска сметана 

2 ч.л. Густин - фино царевично нишесте Dr.Oetker

125 г захар

1 пак. ванилена захар Dr.Oetker

35 г масло

2 щипка сол

ЗА ДЕКОРИРАНЕ

1 пак. захарни фигурки за украса на великденски сладкиши

1 пак. цветни захарни шрифтове Dr.Oetker

Начин на приготвяне:

Загрейте фурната и застелете тава с хартия за печене. 

Температура на фурна с горно и долно нагряване: 180°C. 

Температура на фурна с вентилатор: 160°C. 

Позиция на решетката: в средата.

Приготвяне на тестото

В купа разбийте с миксер маслото до гладкост. Постепенно добавете пудрата захар и ваниловата захар, като разбърквате непрекъснато до получаване на еднородна смес. Прибавете яйцата и разбийте с миксер за около ½ минути на най-висока скорост. Смесете брашното с какаото и бакпулвера, прибавете го към получената смес и отново разбийте с миксер на средна скорост.

Прехвърлете сместа в пош с кръгъл перфориран накрайник (Ø 8-10 мм) и направете първите 12 сладки във формата на яйце върху хартията за печене. Печете 10 минути. Пригответе и останалите 12 сладки по същия начин.

Извадете тавата от фурната, издърпайте сладките с хартията за печене върху решетка и ги оставете да изстинат. След като са охладени напълно, ги обърнете наобратно - с основата нагоре.

Приготвяне на карамеления сос

Карамелизирайте захарта и ванилената захар в тенджера на силен до среден огън. Свалете съда от котлона. Добавете останалата сметана, върнете тенджерата на котлона и оставете да къкри, като разбърквате, докато се получи кремообразна смес. Добавете маслото и солта и разбъркайте, докато се разтворят. Смесете 2 с.л. бита сметана с нишестето, добавете ги към получената смес, разбъркайте хубаво и оставете сместа да заври отново.

Приготвяне на крема

Смесете крема сиренето и 30 грама карамелен сос. Разбийте сметана на твърд сняг в продължение на 5 минути. Добавете я постепенно към крема сиренето и бъркайте внимателно до получаване на хомогенна смес. Напълнете крема в пош с кръгъл накрайник (Ø 8-10 mm) и нарисувайте елипси с крема по края на 12 от сладките. В центъра на всяко кръгче сложете по 1 супена лъжица карамелен сос и след това поставете втората сладка върху първата. Останалото количество карамелен сос може да затворите в стъклен съд, да приберете в хладилник и да използвате отново. 

Декориране

Украсете горната страна на сладките със захарните декорации и шрифтове. Сглобете двете части непосредствено преди сервиране.

Козуначен венец с пълнеж от орехи и нуга

Как да се подготвим за Великден + РЕЦЕПТИ за Яйца, Козунаци и други Лакомства

И ако все пак сте почитатели на класиката, тази рецепта за козуначен венец с пълнеж от орехи и нуга е точно за вас. Ето как да го приготвите:

Необходими продукти:

200 мл прясно мляко

75 г краве масло

500 г пшенично брашно

1 пак. суха мая Dr.Oetker

1 ч.л. сол

100 г захар

1 пак. бурбонска ванилова захар Dr.Oetker

1 ч.л. кардамон (смлян)

0,5 ч.л. канела (смляна)

1 бр. яйца

2 бр. жълтъци

ЗА ПЛЪНКАТА

200 г лешникова нуга (или кувертюр)

60 г краве масло (меко)

50 г захар

2 бр. белтъка

200 г орехи (смлени)

ЗА ГЛАЗУРА

2 с.л. сладко (от кайсии)

2 с.л. Вода

Начин на приготвяне:

За тестото

Загрейте млякото и в него разтопете маслото. Разбъркайте старателно брашното и маята в купа. Добавете останалите съставки и топлата млечно-маслена смес и разбъркайте всичко с миксер (куки за тесто) за кратко на най-ниската степен, след това на най-високата за около 5 минути, за да се образува гладко тесто.

Покрийте тестото и го оставете да втаса на топло място, докато видимо увеличи обема си. Постелете тава с хартия за печене.

За плънката

Нарежете нугата на много малки кубчета. Смесете маслото, захарта, белтъка и орехите в купа и разбийте с миксер до кремообразна маса.

Сплитане на венеца

Разточете тестото върху леко набрашнена работна повърхност на правоъгълник (60х35 см). Върху него разпределете равномерно ореховата смес и я поръсете с кубчетата нуга.

Навийте тестото от дългата страна и го разрежете на две половини по дължина.  Завийте двете нишки тесто една около друга и оформете ринг с дупка по средата. Внимателно прищипете краищата един в друг.

Загрейте фурната предварително на 180°C на горен и долен нагревател или на 160°C с вентилатор. Изчакайте тестото да втаса за още половин час в тавата, след което изпечете за 40 минути. Сложете козуначения венец заедно с хартията за печене върху кухненска решетка да изстине.

За намазване

Смесете сладкото с водата в малка тенджера и оставете да заври за кратко. Намажете козунака с топлата плодова смес, изчакайте да изстине и поднесете.

*

Докато се подготвяме за този специален повод, ние често търсим нови начини да направим празника още по-приятен. Когато става въпрос за боядисване на яйца, изборът на правилните материали е от решаващо значение. Препоръчваме използването на висококачествени бои като тези на Dr. Oetker, тъй като те осигуряват последователни и живи цветове всеки път. 

Като следвате нашите съвети за боядисване на яйца и печене на лакомства, можете да създадете незабравим празник, който ще остави приятелите и семейството ви очаровани. Честит Великден!

1 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay