5 начина, по които внасяме напрежение във връзката си без да го осъзнаваме

5 начина, по които внасяме напрежение във връзката си без да го осъзнаваме
Canva

Наличието на напрежение във връзката се характеризира с негативни емоции, конфликти или неудовлетвореност между двама партньори. То може да произлезе от всевъзможни фактори и да прерастне в недоволство, дистанция или дори агресия и може да се влоши с времето, ако не се разреши по подходящ начин.

А внасяте ли напрежение във вашите отношения без дори и да предполагате? Ето как да разберете?

Липса на комуникация или недостатъчна комуникация

Комуникацията е основен елемент за здравата връзка. Когато не споделяме достатъчно с нашия партньор за нашите нужди, чувства и очаквания, може да създадем напрежение, което да доведе до недоразумения.

Прекомерна критика или недостатъчно признание

Ако прекалено критикуваме нашия партньор или не успяваме да му покажем достатъчно признание и благодарност за неговите усилия, това може да доведе до недоволство и напрежение във връзката.

Избягване на конфликти

Конфликтите са неизбежна част от всяка връзка. Когато избягваме да се справим с тях или да изразим своите чувства и грижи, напрежението може да се натрупва и да влоши връзката ни.

Липса на подкрепа или разбиране

Ако не сме подкрепящи или разбиращи към нашия партньор в трудни моменти или при вземане на важни решения, това може да влоши отношенията ни и да създаде напрежение.

Излишно сравняване с други връзки или идеали

Когато сравняваме нашата връзка с други или с идеални стандарти, които може би не са реалистични, може да допринесем с напрежение и недоволство във връзката си.

Важно е да осъзнваме тези поведения и да работим активно за подобряване на комуникацията, подкрепата и разбирателството в нашите връзки.

0 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay