Кожно състояние, което засяга малки деца: Какво е импетиго?

Кожно състояние, което засяга малки деца: Какво е импетиго?
Canva

Импетиго е контагиозно кожно заболяване, причинено от бактерии. Обикновено се характеризира със заболяване на кожата около носа, устата, ръцете и краката, макар да може да се разпространява и по други части на тялото. Импетиго се появява като червени, възпалени петна или булозни образувания, които обикновено се разпукват, образувайки жълтави корички.

Това заболяване е често срещано сред малки деца mevdu 2-6 години, но може да засегне хора от всяка възрастова група. Факторите, които увеличават риска от импетиго, включват намалена хигиена, топли и влажни климатични условия, както и близки контакти с инфектирани хора или обекти.

Импетиго се предава посредством директен контакт с инфектирани рани или предмети, както и чрез въздушно-капкова инфекция. Обикновено се лекува с антибиотични кремове или перорални антибиотици, които помагат да се унищожат бактериите и да се премахнат симптомите. Въпреки че импетиго не е сериозно заболяване, е важно да се лекува адекватно, за да се предотврати разпространението му и възможни осложнения.

Симптомите на импетиго могат да включват:

  1. Червени или розови петна на кожата: Обикновено започват като малки, червени или розови петна, които постепенно се разширяват.

  2. Малки мехури: Те могат да се появят върху червените петна. Те могат да бъдат пълни с жълтава или прозрачна течност.

  3. Образуване на корички: Мехирчетата се разпукват и да оставят влажни области на кожата, които постепенно се превръщат в корички. Тези корички обикновено са жълтеникави.

  4. Сърбеж и дискомфорт: При някои хора импетиго може да бъде съпроводено от сърбеж и дискомфорт на кожата.

Заболяването често се бърка с хепрес, затова тук посочваме основните разлики между двете:

Херпесът и импетигото са две различни кожни заболявания, които имат различни причини, симптоми и лечение. Ето основните разлики между тях:

Херпес:

  1. Причина: Херпесът е вирусно заболяване, причинено от вируса на херпеса (Herpes simplex virus). Съществуват два типа херпес вирус - HSV-1 и HSV-2, като HSV-1 често причинява простудни булози и херпес на устните, а HSV-2 е свързан с гениталния херпес.
  2. Симптоми: Херпесът обикновено се проявява като болезнени булози (малки мехурчета) в устните или на гениталите. Те могат да се превърнат във виолетови рани, които се зарязват и образуват корички. Херпесът често е свързан със сърбеж.
  3. Лечение: Могат а се използват антивирусни лекарства, имуностимулиращи добавки и кремове за облекчаване на болката и сърбежа.

Импетиго:

  1. Причина: Импетиго е бактериално кожно заболяване, причинено от бактерии като Staphylococcus aureus или Streptococcus pyogenes.
  2. Симптоми: Състоянието се характеризира с появата на червени или розови петна на кожата, които постепенно се разширяват и развиват мехурчета. Те се разпукват и образуват жълтеникави корички. Импетиго обикновено не е болезнено, но може да предизвика лека сърбеж или дискомфорт.
  3. Лечение: Импетиго се лекува с антибиотици, обикновено във формата на локални кремове или перорални антибиотици. Лечението спомага за унищожаване на бактериите и заздравяване на кожните увреждания.

Важно е да се отбележи, че и двете заболявания могат да се разпространят по директен контакт с инфектирани области и да предизвикат дискомфорт за засегнатите лица. Ако срещнете симптоми, подобни на херпес или импетиго, е важно да се консултирате с лекар или дерматолог за правилна диагноза и лечение.

0 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay