7 предимства на семената чия

7 предимства на семената чия
Canva

Семената от чиа са малки, богати на хранителни вещества семена, получени от растението Salvia hispanica, което произхожда от Централна Америка. Тези семена се използват от векове заради техните ползи за здравето и хранителен профил.

Семената от чиа също са добър източник на антиоксиданти, които могат да помогнат за защита на тялото срещу увреждане, причинено от свободните радикали. Те са чудесен източник на Омега-3 мастни киселини, особено ако следвате растителна диета.

Освен това семената от чиа могат да абсорбират значително количество вода, когато се накиснат или смесят с течност, създавайки гелообразна текстура, която може да помогне за забавяне на храносмилането и да ви накара да се чувствате сити за по-дълго време. Това ги прави полезен инструмент за управление на теглото и контрол на кръвната захар. Могат да се консумират по различни начини, включително добавяне към смутита, овесени ядки, кисело мляко, печива или дори използване като заместител на яйца при готвене.

Консумацията на семена от чия е свързана с множество ползи за здравето. Ето седем от тях:

Богат източник на омега-3 мастни киселини: Семената от чия са отличен източник на омега-3 мастни киселини, като например алфа-линоленова киселина (ALA). Омега-3 мастните киселини са изключително важни за здравето на сърцето, мозъка и зрението.

Високо съдържание на фибри: Семената от чия съдържат значително количество диетични фибри, което помага за поддържане на здрава функция на червата, намаляване на холестерола в кръвта и контролиране на кръвната захар.

Източник на антиоксиданти: Чията съдържа антиоксиданти, които помагат в борбата със свободните радикали в организма и намаляват възпалението, което е свързано с различни заболявания.

Подпомага отслабването: Поради високото си съдържание на фибри и белтъчини, семената от чия могат да помогнат за контролиране на апетита и наситеност, което може да допринесе за отслабването.

Подпомага здравето на костите: Семената от чия съдържат важни минерали като калций, магнезий и фосфор, които са от съществено значение за здравето на костите.

Подобрява енергията и издръжливостта: Благодарение на високото си съдържание на белтъчини, витамини и минерали, консумацията на семена от чия може да подобри енергията и издръжливостта ви, като същевременно подпомага регенерацията на мускулите след тренировка.

Подпомага здравето на кожата и косата: Омега-3 мастните киселини и антиоксидантите, съдържащи се в семената от чия, могат да подобрят здравето на кожата и косата, като спомагат за възстановяването на клетките и поддържат хидратацията на кожата.

2 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay