Ендометриоза: симптоми, които биха могли да разкрият наличието на това патологично състояние

Ендометриоза: симптоми, които биха могли да разкрият наличието на това патологично състояние
Pexels

Според последните налични данни, най-малко 190 милиона жени в света страдат от ендометриоза - патологично състояние, което засяга както жени в репродуктивна възраст, а често води до безплодие или затруднения със зачеването.

Ендометриозата оказва значително влияние върху качеството на живот на засегнатите жени, както физически, така и психологически.

Разчитайки на медицинска помощ за откриване и лечение, е от съществено значение, за да подобрите качеството си на живот.

Влиянието на ендометриозата върху живота на жените

Според последните налични данни, най-малко 190 милиона жени в света страдат от ендометриоза, инвалидизиращо патологично състояние, което засяга особено жени в репродуктивна възраст и жени, които са безплодни или имат затруднения със зачеването. Ендометриозата оказва значително влияние върху качеството на живот на засегнатите жени, както физически, така и психологически. Разчитайки на медицинска помощ за откриване и лечение, е от съществено значение да подобрите качеството си на живот.

Какво е ендометриоза

Ендометриозата е хронично възпалително заболяване, характеризиращо се с наличието на ендометриална тъкан извън матката. Това заболяване засяга тъканта, която покрива матката, наречена ендометриум, причинявайки възпаление и болка, особено по време на менструалния цикъл, интимния полов акт или дефекацията.

Симптоми на ендометриоза

Симптомите, които трябва да представляват алармени звънци за ендометриоза, са: тазова болка, особено по време на менструалния цикъл, много силна менструална болка, болка по време на интимен полов акт, болка при движения на червата, изховдане или по време на уриниране, умора, запек, подуване на корема, гадене, диария.

Усложнения на ендометриозата

Когато диагнозата ендометриоза закъснее, това може да доведе до някои много сериозни усложнения. Основните от тях са основно две, а именно безплодие и рак на яйчниците.

Възможни лечения

Ендометриозата може да се лекува с различни терапевтични подходи като медикаментозно, хирургична терапия, периодично наблюдение с медицински прегледи.

Кога да посетите лекар

Посъветвайте се с Вашия лекар, ако имате признаци и симптоми, които могат да наподобяват тези при ендометриоза.

Ендометриозата може да бъде предизвикателно състояние за управление. Ранната диагностика, мултидисциплинарният медицински екип и разбирането на вашата диагноза могат да доведат до по-добро управление на симптомите.

0 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay