Правенето на това в свободното ви време може да увеличи риска от деменция!

Науката може да е намерила причина да обмислите спирането на вашето телевизионно потребление дори ако това означава да го замените с друга форма на екранно време.

Правенето на това в свободното ви време може да увеличи риска от деменция!
Pexels

Не е тайна, че живеем в златния век на телевизията и е по-лесно от всякога да се пристрастите към най-доброто от старото и новото.

Но науката може да е намерила причина да обмислите спирането на вашето телевизионно потребление дори ако това означава да го замените с друга форма на екранно време.

Връзката между времето, прекарано в гледане на телевизия и работа на компютър, и нивата на деменция

За проучване, публикувано наскоро в списание Proceedings of the National Academy of Sciences, изследователите се заеха да изследват връзката между заседналите дейности и деменцията. А именно, те разглеждат както гледането на телевизия, така и използването на компютър и връзката им с появата на деменция от всякаква причина.

Лошата новина? Повишеното гледане на телевизия е свързано с повишени нива на деменция. Но интересното е, че увеличеното използване на компютър всъщност намалява процента на деменция. Тази връзка се наблюдава независимо от нивото на физическа активност.

Важно е да се отбележи, че това изследване е направено върху участници в Обединеното кралство, като авторите посочват, че на изследваната група липсва разнообразие по отношение на раса и етническа принадлежност. Те също така отбелязват, че проучването разчита на поведение, докладвано от самите тях, което винаги може да доведе до несъвършени данни.

Няма доказателства, които да предполагат, че умереното гледане на телевизия е свързано с риска от деменция. Но въпреки че проучването установи убедителни данни за общите тенденции на гледащите телевизия, то не предлага магически брой телевизионни епизоди, които трябва да са безопасни за когнитивното здраве.

Как да контролирате времето си пред екрана?

Ако гледането на телевизия е нещо, което ви харесва, няма нужда да се отказвате от него. Но когато става дума за телевизионно време, това проучване предполага, че умереността е ключова за здравословното остаряване. Изберете няколко предавания, които наистина ви харесват, и помислете дали да не замените часове безсмислено гледане с нещо по-стимулиращо психически.

Ето няколко навика, които ще ви помогнат да увеличите свободното си време в подкрепа на здравето на мозъка:

Отидете на разходка и пуснете подкаст или аудиокнига. Упражненията безспорно са чудесни за вашето здраве и помагат за предпазване на мозъка от когнитивен спад. Образователните подкасти също могат да накарат умствените ви колела да се въртят, докато се движите. 

Прелистете няколко страници: Дългогодишно забавление за свободното време, четенето е чудесен начин да се изгубите в история, да научите нови неща и да развихрите въображението си. Освен това има много доказани ползи за здравето, включително подобряване на паметта и здравето на мозъка ни с напредване на възрастта.

Яжте, за да защитите мозъка си: В допълнение към разумното прекарване на свободното си време, помислете дали да въоръжите мозъка си със защитни храни и добавки. Всички съставки като канна, ресвератрол и цитиколин имат впечатляващи невропротективни свойства.

Медитирайте: Ако все още не сте се занимавали с медитация, това може да е вашият знак. Дори кратка ежедневна практика може да направи чудеса за вашия мозък и цялостното психично здраве. 

Спете добре: телевизията понякога е това, към което се обръщаме, когато не можем (или не искаме) да заспим. Качественият сън сам по себе си предпазва от когнитивен спад. 

0 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay