4 навика на жените с висока самооценка

4 навика на жените с висока самооценка
Pexels

Каква е вашата стойност? Това е големият въпрос, който виси някъде наоколо, когато настъпи зряла възраст. Повечето хора са склонни да свързват това с пари, но то надхвърля финансовия аспект и прониква в други области на живота ви. Това значително влияе върху вида на решенията, които вземате и как възприемате живота.

В по-голямата си част по време на по-младите ни години, ние отиваме с това, което нашите родители и обществото като цяло ни казват. Ние живеем с очаквания, които могат да се сблъскат с нашите убеждения и желания, така че докато остареем, става трудно да се отделим от тези неща.

В момента, в който започнете да придобивате автономия, започвате да вземате решения за себе си. За да направите това, трябва да можете да познавате себе си и това, което искате, за да извлечете най-доброто от живота. Това е мястото, където знаейки вашата стойност идва. Как това ще промени живота ви?

1. Не се примирявате с неща, с които не се чувствате комфортно.

През повечето време се примиряваме с хора или ситуации, които не са добри за нашето благополучие, защото се страхуваме да не разочароваме близките си. Преструваме се, че сме добре, когато ни боли. По невнимание не успяваме да изкажем мнението си и в крайна сметка се възмущаваме.

Познаването на вашата стойност ще ви даде увереност да се отдалечите от неща, които не ви служат. Това не означава, че сте студени или егоистични. Това просто означава, че се грижите за себе си, за да можете да дадете най-доброто от себе си на света, включително на тези, от които се отдалечавате - понякога.

2. Изказвате мнението си.

Автоцензурата, когато се използва правилно, е добра, но когато се прилага по грешен начин, може да бъде най-големият ви враг. Да не казвате какво мислите, защото се страхувате от спор, не е полезно за вас и за всички останали.

Разбира се, говоренето на това, което мислите, не е извинение за това, че сте гадни. Това означава да бъдете честни за вашите перспективи и да не казвате "да", защото това е, което хората искат да чуят.

3. Знаете как и кога да кажете "не".

"Не" е двубуквена дума, но една от най-трудните за казване. Понякога прекалено обясняваме решенията си на хората в опит да не ги накараме да се чувстват зле.

Дори и след това все още понякога се предаваме, ако продължават да се цупят и се убеждаваме, че това, което искаме, не е толкова важно. Когато знаете собствената си стойност, нямате проблеми да съобщавате решенията си на хората.

4. Създавате здравословни граници.

Отново и този аспект е свързан с комуникацията и уменията ни да общуваме и да отстояваме себе си по един здравословен начин. "Не" е не, когато не съвпада с нашите виждания и наистина трябва да поставим ясни граници, които другите да познават също толкова добре, колкото и самите ние. 

2 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay