Хашимото- какво представлява и как се лекува?

Хашимото- какво представлява и как се лекува?
unsplash

Хашимото е хронично автоимунно заболяване, при което имунната система на организма атакува щитовидната жлеза, която се намира в гърлото и участва в производството на тиреоидни хормони. Тези имунни атаки водят до възпаление и постепенно увреждане на щитовидната жлеза и може да доведе до хипотиреоза (недостатъчна функция на тиреоидната жлеза).

Симптомите на Хашимото варират, но обикновено включват:

 Умора и слабост

Покачване на тегло

Суха кожа и коса

Затруднено концентриране

Лечението на Хашимото и хипотиреоз обикновено включва следните стъпки:

Терапия с лекарства: Пациентите с хипотиреоз се лекуват с тиреоидни хормони като левотироксин (както и други подобни препарати). Тази лекарствена терапия замества недостига на тиреоидни хормони в организма и обикновено се приема всеки ден на гладно, най-често сутрин.

Редовни прегледи и контрол: Лекарят ще препоръча редовни контролни прегледи, за да се оценява нивото на тиреоидните хормони в кръвта и да се определя дозата на лекарствата според нуждите на пациента.

Управление на симптомите: Пациентите с Хашимото могат да бъдат насърчавани да спортуват редовно, да поддържат здравословен начин на живот и да внимават с хранителния си режим.

Избягване на стрес: Хроничният стрес може да има негативен ефект върху имунната система и може да засили симптомите на Хашимото. Затова е важно да се намират начини за управление на стреса.

Правилно хранене: В някои случаи, изменението на хранителния режим, като например избягването на храни, които могат да усилват възпалението, може да помогне. Това трябва да се прави под медицински надзор.

Ефективното лечение на Хашимото често включва дългосрочни мерки и изисква редовни консултации с ендокринолог, за да се следи състоянието на пациента и да се регулира терапията според нуждите му.

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

Последвайте Jenite.bg в Instagram!

0 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay