Витамини и добавки, които не бива да приемате заедно

Витамини и добавки, които не бива да приемате заедно
Pexels

Имате много витамини, които да приемате на ден, но не сте сигурни точно кога (и дали) трябва да ги приемате всички. Винаги е за предпочитане да си набавяме витамини и минерали от храната, но понякога добавянето на витамини може да ни помогне да запълним празнините в нашата диета. 

Една от причините за объркването? Някои добавки просто не си пасват. В някои случаи количеството витамин, което тялото ви може да усвои, зависи от това кои други добавки може да приемате по същото време. Плюс това, приемането на някои добавки едновременно може да доведе до неблагоприятни взаимодействия, които могат да бъдат вредни за вашето здраве.

Също така е важно да се отбележи, че винаги трябва да говорите с Вашия лекар, преди да започнете нова добавка. 

Ето някои общи добавки, които не трябва да приемате заедно:

Магнезий и калций/мултивитамини

Много хора обичат да приемат магнезий вечер, тъй като насърчава усещането за спокойствие и подпомага мускулната релаксация. Но ако все пак приемате магнезий, препоръчително е да не го приемате едновременно с вашия мултивитамин, тъй като може да попречи на усвояването на по-малките минерали, намиращи се в мултивитамина, като желязо и цинк. Освен това трябва да се въздържате от приема на калций, магнезий или цинк заедно, тъй като те се конкурират при усвояването.

Въпреки това и магнезият, и калцият могат да бъдат полезни добавки, които да се приемат поотделно, защото могат да помогнат за предотвратяване на остеопороза. За да увеличите максимално ползите, не забравяйте да ги вземете през два часа.

Витамини D, E и K

Проучванията показват, че усвояването на витамин К от човек може да бъде намалено, когато други мастноразтворими витамини като витамин Е и витамин D се приемат заедно. Препоръчително е да приемате тези витамини през интервал от поне 2 часа, за да увеличите максимално усвояването им.

Тези витамини няма да доведат до вредни взаимодействия, но просто не е особено ефективно, тъй като способността на тялото ви да абсорбира витамините ще бъде намалена, ако ги приемате всички едновременно.

Рибено масло и гинко билоба

Добавките с рибено масло с омега-3 са чудесни за здравето на сърцето, а гинко билобата има когнитивни ползи. И двете могат да бъдат полезни добавки за приемане, но не по едно и също време, защото имат потенциал за разреждане на кръвта и приемането на двете заедно може да увеличи риска от неконтролируемо кървене или невъзможност за съсирване. 

Мед и цинк

Ако приемате медни добавки поради дефицит на мед, избягвайте едновременното приемане на цинк. Цинкът може да помогне за засилване на имунната система, но може да попречи на усвояването на медта от тялото ви. Ако трябва да вземете и двете, вземете ги поне през два часа.

Признаците, че имате дефицит на мед, включват умора, слабост, чупливи кости, чувствителност към студ и лесно натъртване. 

Желязо и зелен чай

Зеленият чай не е добавка, но е успокояваща, наситена с антиоксиданти напитка, която много от нас харесват и която може да има благоприятен ефект както върху кръвното налягане, така и върху холестерола. За съжаление, приемането на добавки с желязо заедно със зелен чай не е добра комбинация.

Зеленият чай всъщност може да причини дефицит на желязо, ако се приема в големи количества за по-дълги периоди от време. Желязото, от друга страна, може да намали ефикасността на зеления чай.

Решението? Пропуснете зеления чай в дните, когато приемате добавката си с желязо, и намалете седмичната си консумация.

Витамин С и В12

Някои проучвания показват, че витамин C може да разгради витамин B12 в храносмилателния ви тракт, намалявайки усвояването на B12. Въпреки че някои проучвания оспорват това, все пак е добра идея да изчакате поне два часа, преди да приемете витамин С с витамин В12.

Витамин B12 играе важна роля в производството на червени кръвни клетки и правилното функциониране на вашата нервна система и недостигът на B12 може да доведе до лошо здраве на нервите и да повлияе на развитието и функционирането на червените кръвни клетки.

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

Последвайте Jenite.bg в Instagram!

 

0 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay