"Tежката артилерия" на световното кино пристигна в Кан

Въления от Кан

"Tежката артилерия" на световното кино пристигна в Кан

Един от най-престижните кинофоруми в света отново събра на едно място много блясък /буквално/ и таланти. Тази година Фестивалът в Кан се провежда от 11 до 22 май, а председател на журито е великият Робърт де Ниро.

 

Най-добрите в бранша отново приветстват млади артисти и професионалисти от цял свят. Ентусиазъм и вдъхновение се носи по въздуха. Велики и не толкова актьори, режисьори и сценаристи се "изсипват" накуп, за да станат част от 64-то грандиозно събитие.

 

На пресконференция в Париж директорът на фестивала Тиери Фремо обяви, че ще бъдат показани 1715 филма, някои от които за първи път са били изпратени чрез Интернет. За голямата награда - "Златната палма" ще се борят 19 заглавия, а цели 13 от тях са европейски.

 

Откриващият филм на 11 май беше "Midnight in Paris” на Уди Алън, с участието на френската първа дама Карла Бруни Саркози.

 

 Тази година в Кан се представят и два български филма - "Аве" на Константин Божанов и "Островът" на Камен Калев, за който ви разказахме по-рано.

 

"Завоеванието" е скандалната лента, която очаква бурни дискусии. Това е първият показан в Кан филм за действащ френски президент, отразяващ разказ за възхода към властта на Никола Саркози.

 

"Кожата, в която живея" на Алмодовар - такова е другото дългобсъждано заглавие, базирано на криминалето "Mygale" на Тиери Жонке. Филмът разказва историята на пластичен хирург, проследил мъжът, който е изнасилил дъщеря му - и сложните взаимоотношения, които се пораждат след това.

 

Ларс фон Трир, получил "Златната палма" през 2000 г. с "Танцьорка в мрака", "атакува" отново с филма "Меланхолия". "Прекрасна история за края на света", с участието на Кирстен Дънст, Шарлот Гинсбур и Кийфър Съдърланд.

 

 

1 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay