3 съвета за повече щадящи хормоните закуски (и какво да не правите)

3 съвета за повече щадящи хормоните закуски (и какво да не правите)
Pexels

Ако се окажете от страната на "хормоналния дисбаланс", ще забележите, че значителна част от съдържанието заобикаля едно нещо: балансирани закуски. Виждате ли, сутрешното хранене всъщност е от решаващо значение за целодневния хормонален баланс - в крайна сметка закуската е най-важното хранене за деня.

Какво представлява щадящата хормоните закуска, ще попитате? Следват три съвета, за да сте сигурни, че сутрешното ви ястие подхранва хормоните ви:

1. Започва се с баланса

Естествено балансираните ястия съдържат протеини, здравословни мазнини и богати на фибри въглехидрати. За закуска потърсете храни като яйца, кисело мляко, горски плодове, ядки, семена, авокадо и зехтин, за да назовем няколко основни неща. 

Опитайте се да ограничите наличието на силно преработени храни, когато можете, тъй като пълноценните и естествени храни "могат да помогнат за поддържането на здравословни нива на хормони като инсулин (хормони на кръвната захар), кортизол (хормони на стреса) и други. 

2. Направете вашите смутита плътни

Едно обикновено плодово смути може да има страхотен вкус в горещ летен ден, но не е непременно най-добрият вариант за хормонален баланс. Вижте, много плодове като ананас и манго (две популярни добавки към смутита) съдържат много захар. Въпреки че няма нищо лошо в това, добра идея е да ги комбинирате с протеини и мазнини (не забравяйте, че балансът е ключов). 

Така че, ако хвърлите малко плодове в блендера, помислете за добавяне на някои от следните: 

  • Бадемово или фъстъчено масло
  • Бадемово мляко
  • Кокосово масло
  • Протеин на прах

За тези, които се стремят към хормонален баланс в контекста на по-здрава кожа, можете дори да добавите лъжица колаген на прах към сместа. Те са особено полезни по време на менопаузата (известна хормонална промяна), тъй като изпитвате  30% спад на колагена през първите пет години на менопаузата, с 2% спад всяка година след това. Просто потърсете хидролизирани колагенови пептиди, тъй като те са най-лесни за смилане. 

Когато пазарувате, потърсете други полезни съставки като хиалуронова киселина, L-глутамин и допълнителни витамини, за да получите повече за парите си. 

3. Не пропускайте закуската

Не всеки е човек, който закусва и това е окей. Изследванията обаче показват, че това първо хранене може да е по-важно, отколкото си мислите по отношение на хормоналния баланс.

В сравнение с балансираната закуска е доказано, че пропускането на закуска увеличава глада и желанието за ядене. Нещо повече, пропускането на закуската може да извади от строя нивата на определени хормони.

Всъщност закуската повишава нивата на определени хормони като GLP-1 и PYY, които са отговорни за контролирането на приема на храна. 

Като се има предвид това, вярно е, че гладуването сутрин може да бъде полезно за някои хора, така че говорете с вашия лекар, за да научите повече за вашите уникални хормонални нива и избора на начин на живот, който съответства на тях. 

*

Закусването е важна част от естественото балансиране на вашите хормони, но това не означава, че не можете да бъдете стратези. Не забравяйте да балансирате първото си хранене с протеини и здравословни мазнини, особено ако консумирате много плодове сутрин. 

0 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay