Бъбречна инфекция- какво представлява и как се лекува?

Бъбречна инфекция- какво представлява и как се лекува?
Pexels

Бъбречната инфекция или пиелонефритът е сериозно медицинско състояние, което възниква, когато вредни бактерии навлязат и заразят бъбреците. Инфекцията обикновено започва в пикочния мехур или пикочните пътища и се разпространява нагоре към бъбреците. Бъбречните инфекции могат да причинят значителен дискомфорт и да доведат до усложнения, ако не се лекуват навреме.

Разпространението на бъбречните инфекции зависи от различни фактори като възраст, пол и цялостно здраве. Въпреки това, бъбречните инфекции обикновено са по-чести при жените. Това се дължи на по-късата уретра (каналът, който отвежда урината от пикочния мехур извън тялото), което улеснява достигането на бактериите до бъбреците.

Симптоми на бъбречна инфекция

Чести признаци на бъбречна инфекция включват:

Температура и втрисане

Гадене и повръщане

Генерализиран дискомфорт в корема

Дискомфорт или пулсиране в долната част на гърба, от едната или от двете страни или в областта на слабините

Необходимост от уриниране по-често от нормалното

Постоянно желание за уриниране

Усещане за болка или парене по време на уриниране

Наличие на кръв или гной (гъста бяла или жълта течност) в урината

Мътна или миришеща урина

Диария

При деца на възраст под 2 години, които имат бъбречна инфекция, първична проява може да бъде ограничена до висока температура.

Ако забележите някой от тези симптоми, изключително важно е незабавно да посетите лекар.

Какво причинява бъбречни инфекции?

Бъбречните инфекции обикновено са резултат от навлизането на бактерии или вируси в бъбреците.

Учените предполагат, че по-голямата част от бъбречните инфекции започват като инфекция на пикочния мехур, която преминава нагоре и заразява единия или двата бъбрека.

Пикочните пътища обикновено имат защита, за да спрат инфекциите да се придвижат до горните пикочни пътища. Уринирането, например, обикновено изхвърля бактериите, преди да достигнат до пикочния мехур. Но понякога защитните механизми на тялото се провалят, което води до инфекция на пикочните пътища. Ако не се лекува, бактерията може да прогресира и да зарази бъбреците.

По-рядко бактерии или вируси от други части на тялото могат да бъдат транспортирани до бъбреците чрез кръвния поток, причинявайки инфекция. 

Рискови фактори

Няколко рискови фактора могат да увеличат вероятността от развитие на бъбречна инфекция. Те включват:

Инфекции на долните пикочни пътища: Това е най-честата причина за бъбречни инфекции. ИПП обикновено започват в пикочния мехур (цистит) или уретрата (уретрит).

Запушвания на пикочните пътища: Те включват всичко, което пречи или блокира потока на урината, като камъни в бъбреците, увеличена простата при мъжете или структурни аномалии в пикочните пътища.

Отслабена имунна система: състояния като диабет, ХИВ/СПИН или определени имуносупресори могат да увеличат риска от развитие на бъбречна инфекция.

Използване на катетър: Уринарният катетър е тръба, вкарана през уретрата, която помага на урината да излезе от пикочния мехур. Хората, които използват уринарни катетри, като тези с уринарна инконтиненция или които са приковани на легло, имат повишен риск от развитие на инфекции на пикочните пътища и бъбреците.

Бременност: Това се дължи на хормонални промени, които могат да повлияят на функцията на пикочните пътища. Растящата матка може да окаже натиск върху пикочната система.

Везикоуретерален рефлукс: Това е необичаен поток на урина от пикочния мехур обратно в уретерите и потенциално към бъбреците.

Сексуална активност: Това може да въведе бактерии в пикочните пътища, увеличавайки риска от развитие на бъбречна инфекция.

Важно е да се отбележи, че това са общи рискови фактори и индивидуалните обстоятелства могат да варират. Ако подозирате, че имате бъбречна инфекция или имате притеснения относно рисковите  фактори, препоръчително е да се консултирате с лекар за правилни насоки.

Диагноза

За да диагностицират бъбречна инфекция (пиелонефрит), лекарите обикновено използват комбинация от методи за оценка на симптомите, провеждане на физически прегледи и извършване на диагностични тестове.

Диагностичният процес може да включва следното:

Медицинска история и физически преглед: Вашият лекар ще иска да определи какви рискови фактори имате, ако има такива. 

Анализ на урината: Това е проверка за бактерии, бели кръвни клетки (показващи имунен отговор) и червени кръвни клетки.

Кръвни тестове: Този тест помага за оценка на бъбречната функция и за оценка на други маркери на инфекция или възпаление.

Образни изследвания: Това включва сканиране с компютърна томография (CT), ултразвук и ядрено-магнитен резонанс (MRI). Тези тестове могат да предоставят подробен изглед на бъбреците и пикочните пътища. В някои случаи може да са необходими допълнителни тестове за изследване на специфични състояния. Например, ако се подозират аномалии на пикочните пътища или везикоуретерален рефлукс, може да се извърши цистоуретрограма на уриниране (VCUG). Този тест включва инжектиране на контрастно вещество в пикочния мехур и уретрата и правене на рентген по време на уриниране. 

Лечение на бъбречни инфекции

Антибиотиците обикновено са първа линия лечение на бъбречна инфекция. Дори преди да получите резултатите от диагностичен тест, вашият лекар може да предпише антибиотик, който е насочен към най-често срещаните видове бактерии, причиняващи бъбречни инфекции. Важно е да вземете целия предписан курс от антибиотици, дори ако симптомите се подобрят.

Антибиотиците за бъбречни инфекции могат да се прилагат перорално (през устата), интравенозно (през вена на ръката) или комбинация от двете. 

Живот с бъбречни инфекции

Животът с бъбречни инфекции може да бъде предизвикателство, но с правилно лечение и корекции в начина на живот е възможно състоянието да се управлява и да се предотвратят усложнения. Важно е да следвате предписания план за лечение, който може да включва прием на антибиотици, поддържане на добра хидратация и практикуване на добра хигиена.

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

Последвайте Jenite.bg в Instagram!

0 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay