Всичко, което трябва да знаем за спиралата против забременяване

Важно е да сме информирани

Всичко, което трябва да знаем за спиралата против забременяване

Спиралата е един от често използваните контрацептиви. Спиралата е средство, което се поставя в матката, задължително от гинеколог, и спира оплождането на яйцеклетката. 

Спиралата не е обикновено средство за предпазване от нежелана бременност и има няколко изисквания, за да си я сложите. Ето кои са те:

1. Трябва вече да сте раждала

2. Трябва да имате моногамна връзка

3. Да не сте бременна и да нямате съмнения за бременност

4. Да нямате никакви възпалителни заболявания

5. Не трябва да имате вагинални гъбички, течения, кръвотечения извън менструацията и т.н. Тоест трябва да сте абсолютно здрави

В никакъв случай не поставяйте спирала против забременяване, ако имате тежък, болезнен и обилен цикъл, страдате от анемия или някога сте имате извънматочна бременност. 

Поставянето на спирала има някои недостатъци и може да предизвика нежелани реакции. Най-често срещаните са секреция и кръвотечение между два менструални цикъла. Друг страничен ефект може да бъде липса на цикъл, закъснение и значително по-обилна и болезнена менструация. Алергичните реакции също са възможни, но те са строго индивидуални. 

Срокът на спиралата против забременяване е между 3 и 5 години, в зависимост от модела. 

Ако вече сте раждали и решите, че искате да използвате такава спирала, консултирайте се с гинеколога си. Той най-добре може да прецени дали е подходяща за вашето състояние и да ви посъветва.  

Станете част от Jenite.bg във Facebook! 

1 1
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay