Какво трябва да знаете за торзията на яйчника - известна още като усукан яйчник

Какво трябва да знаете за торзията на яйчника - известна още като усукан яйчник
Pexels

Торзия на яйчниците – известно още като усукан яйчник – е рядко, но сериозно състояние, което засяга главно жени в репродуктивна възраст (15–45 години). Най-честият му първи признак е болка в долната част на корема, която може да бъде внезапна и силна. Може да последват гадене и повръщане. Ранната диагноза и операцията са наложителни за спасяването на яйчника.

Научете повече за това състояние:

Какво е усукване на яйчниците?

Това означава, че яйчникът или фалопиевата тръба - или и двете - се усукват около себе си. Помислете за усукване на която и да е част от тялото ви и ще разберете, че това наистина може да боли. Това усукване може да повлияе на кръвния поток.

Кръвта, която е в яйчника, не може да излезе и след това, ако продължи достатъчно дълго, нова кръв не може да влезе и яйчникът в крайна сметка може да умре, което е голям проблем, който може да окаже потенциално влияние върху плодовитостта в бъдеще.

Колко често се случва?

Като цяло е необичайно, но все пак е важно да знаете за усукването на яйчниците. Това е петата най-честа причина за спешни гинекологични операции.

Кой е изложен на риск?

Защо това се случва на някои хора е добър въпрос, без ясен отговор. Ако имате киста на яйчника си, това прави вероятността по-голяма.

Кистата прави усукването по-вероятно, защото добавя маса и небалансирана тежест към яйчника, увеличавайки шансовете му да се преобърне. По-конкретно, киста, по-голяма от 6 сантиметра, би повишила риска.

Усукан яйчник може да възникне и като усложнение по време на бременността или по време на лечение за безплодие, когато яйчниците стават по-големи поради допълнителните хормони в тялото.

Понякога обаче усукване на яйчниците може да възникне при хора, които нямат нито един от тези рискови фактори.

Какво можете да направите, за да предотвратите торзия на яйчниците?

Не може да се направи много за предотвратяване на усукване на яйчниците. Някои лекари може да кажат, че ако имате киста, не трябва да правите никакви резки движения – не правете аеробика и не скачайте на батут. Това не е свързано с начина на живот или нещо, което жените правят физически.

Има едно нещо, което може да намали шансовете: приемането на орални контрацептиви или друга форма на хормонални хапчета намалява риска от кисти. В този смисъл може също така да предпази от епизоди на усукване, свързани с кисти.

Как се диагностицира и лекува усукването на яйчника?

Добрата новина е, че ако усукването на яйчниците се диагностицира и лекува достатъчно рано, човек може да се възстанови бързо без трайни проблеми. Първият извършен тест често е ултразвук. 

Чести състояния, които могат да имитират усукване на яйчниците, са извънматочна бременност, тубоовариален абсцес и апендицит. 

Извънматочна бременност се случва, когато оплодената яйцеклетка остане във фалопиевите тръби, вместо да се премести в матката, и стане нежизнеспособна. Тубоовариален абсцес може да се развие при хора с възпалително заболяване на таза, когато инфекция (обикновено ППИ) се придвижи нагоре през матката.

Ултразвукът сам по себе си не може да диагностицира торзия на яйчниците, така че ако има голямо съмнение за състоянието след този неинвазивен тест, вашият акушер-гинеколог може да ви отведе за спешен лапароскопски преглед. Обикновено единственият начин да разберете дали имате усукване на яйчниците е чрез тази минимално инвазивна лапароскопска хирургия - същата операция, която се използва за коригиране на усукания яйчник.

Всеки трябва да е наясно с потенциално опасните усложнения. Ако някой внезапно развие силна болка, трябва незабавно да отиде при своя лекар или да отиде в спешното отделение - особено всяка жена, която знае, че има съществуваща киста на яйчника. 

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

Последвайте Jenite.bg в Instagram!

0 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay