Какво ще се случи с психиката ви, ако се дистанцирате от социалните мрежи за известно време

Какво ще се случи с психиката ви, ако се дистанцирате от социалните мрежи за известно време
Canva

Прекарваме голяма част от свободното си време, скролвайки из социалните мрежи. И докато се чудим и маем  на инфлуенсърите, които живеят уж перфектен живот и не преставаме да броим лайкове, не усещаме как психиката ни се натоварва. Това е моментът, в който е време да оставите смартфона настрана и да се фокусирате върху собственото си психично здраве.

Временното дистанциране от социалните мрежи може да има значителен ефект върху нашата психика. Ето как може да ви се отрази това:

Подобряване на психическото здраве

Отказването от социалните мрежи може да намали стреса и тревожността. Постоянното сравняване на себе си с другите и усещането за липса на задоволство от живота поради съдържанието, което виждаме на профилите на другите, може да нанесе вреда на нашата самооценка и настроение.

По-добър сън

Взаимодействието със светлината на екраните на устройствата ни преди лягане може да доведе до затруднения със заспиването и нарушаване на съня. Когато се дистанцираме от социалните мрежи, можем да подобрим качеството на съня си.

Повишено внимание

Социалните мрежи са известни с това, че привличат нашето внимание и го разсейват. Като се откажем от тях, можем да имаме по-голям контрол върху вниманието си и да бъдем по-фокусирани върху текущите си задачи.

Подобрение на междуличностните отношения

Когато се отдалечим от социалните мрежи, можем да имаме повече време за реални, лични взаимодействия с приятели и семейство. Това може да подобри нашите междуличностни отношения и да създаде по-силни връзки.

По-добра концентрация и продуктивност

Без постоянното проверяване на социалните мрежи, ние можем да постигнем по-добра концентрация и да бъдем по-продуктивни в работата си или в ученето.

Усещане за освобождение

Дистанцирането от социалните мрежи може да ни освободи от усещането, че трябва да споделяме всеки аспект от живота си и да бъдем постоянно на връзка с другите. Това може да доведе до по-голямо удовлетворение от нашето лично пространство и време.

0 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay