Не нагрявайте ТЕЗИ храни на високи температури

Не нагрявайте ТЕЗИ храни на високи температури
Canva

Съществуват някои храни, за които се смята, че могат да станат вредни за нашето здраве или дори канцерогенни при нагряване. Ето някои от тях:

Месо

При готвене на месо при високи температури, като грил или пържене, може да се образуват вредни съединения като хетероциклични амини (ХАА) и полициклични ароматични въглеводороди (ПАВ), които се свързват с увеличен риск от канцер.

Животински мазнини

При нагряване на мазнини от месо или масло, може да се образуват алдехиди и други токсични съединения, които са свързани с повишен риск от различни заболявания.

Продукти с високо съдържание на захар

При пържене или готвене на храни, богати на захар, като например картофи, може да се образуват адванс гликацион енд продукти (AGEs), които са свързани с увеличен риск от различни заболявания, включително рак.

Храни с високо съдържание на нитрати и нитрити

Тези вещества, често добавяни към определени видове месо за консервиране и оцветяване, могат да се превърнат в нитрозамини, които се считат за канцерогенни.

Мед

При нагряване медът може да загуби някои от своите благоприятни свойства, като антиоксидантни и антибактериални свойства, както и ензими, които се съдържат в него. Въпреки това, медът често се добавя към готвени ястия или напитки след тяхната приготвяне.

Зехтин

Зехтинът е стабилен при нагряване и обикновено се използва за пържене и готвене на високи температури. Въпреки това, продължителното излагане на зехтин на високи температури може да доведе до образуване на вредни съединения, така че е важно да се избягва прекомерното му нагряване.

0 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay