Признаци, че може да имате ниско ниво на естроген

Признаци, че може да имате ниско ниво на естроген
Canva

Въпреки че естрогенът играе важна роля във всяко тяло, хормонът е от най-съществено значение за жените. По време на растежа на тялото, естрогенът способства за порастването на гърди и извивки. Той също така подпомага менструацията, менопаузата и процеса на бременност. Извън ролята на естрогена в репродуктивния процес, половите хормони засягат мозъчната функция, нивата на кръвната захар и холестерола, костната и мускулната маса и кръвообращението.

По време на менструалния цикъл нивата на естроген и прогестерон се повишават и намаляват в тялото. В най-ниската си степен те причиняват умора. Нивата на естроген също се повишават и спадат през всеки етап от живота. Въпреки това, когато достигнете 50-годишна възраст, нивата на естроген може да намалеят с около 50%, намалявайки още повече, докато навлизате по-дълбоко в менопаузата.

През 20-те ви години нива на естроген ще достигнат своя връх. Това е моментът, когато различни здравни функции, свързани с естрогена, като мозъчна функция, производство на колаген, кръвен поток и нива на кръвната захар, обикновено се представят по най-добрия начин. Ако започнете да забелязвате понижения в тези специфични области, както и по-ниски нива на енергия, може да имате нисък естроген.

Признаците за ниски нива на естроген често са в съответствие с някои симптоми както на PCOS  - синдром на поликистозните яйчници, така и на менопаузата. Болезнен секс, горещи вълни, прекомерно изпотяване през нощта, промяна в настроенията, нередовен цикъл, чувствителни гърди, затруднена концентрация и умора са общите симптоми на понижените нива на естроген. Ето и още няколко признака:

Нередовни или липсващи менструации: Естрогенът играе важна роля в регулирането на менструалния цикъл. Понижени нива на естроген могат да доведат до нарушения в тази област.

Горещи вълни: Това е чест симптом при ниско ниво на естроген. Горещите вълни се характеризират с прекомерно чувство на топлина, което се изпитва в горната част на тялото и може да бъде съпроводено от изпотяване и сърдечни удари.

Вагинална сухота: Естрогенът помага за поддържането на влагата и еластичността на вагиналната тъкан. Пониженото ниво на естроген може да доведе до сухота, раздразнения и дискомфорт по време на полова активност или дори просто при ежедневните дейности.

Настъпване на менопауза по-рано от очакваното: Ако жена започне да изпитва симптоми на менопауза (като горещи вълни и нарушения на менструалния цикъл) преди нормалната възраст, това може да бъде индикация за ниско ниво на естроген.

Промени в настроението: Естрогенът играе роля в регулирането на невротрансмитерите в мозъка, които са свързани с настроението. Ниско ниво на естроген може да доведе до промени в настроението, включително депресия, раздразнителност и изменения в съня.

0 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay