Последните два вида храни от серията ни статии в помощ на страдащите от алергии са грозде и домати.
Кожата на червеното грозде се слави с високо съдържание на антиоксиданти и противовъзпалителното съединение ресвератрол. Консумирането на храни с високо съдържание на антиоксиданти може да намали възпалението не само на дихателните пътища, но и в цялото тяло.
Антиоксидантите защитават клетките и имат имуностимулиращо действие. Други храни с високо съдържание на антиоксиданти са горските (червените) плодове, бобовите култури и картофите.
Гроздето съдържа и флавоноиди, които могат да понижат нивата на лошия холестерол и да отпуснат кръвоносните съдове. Лозовите листа са полезни при борбата с възпаленията и помагат при зарастване на рани. Ако можете да избирате, трябва да знаете, че червеното грозде съдържа повече антиоксиданти от бялото.
"Зеленчукът" домат, който е плод от ботаническа гледна точка, е богат на витамин C и е страхотен избор за сезона на кихавиците. Проучвания показват, че доматите помагат за изграждане на резистентност към астма и дихателни проблеми. Витамин C стимулира имунната система, а натуралния антихистамин потиска подуването.
Антиоксидантът ликопен, съдържащ се в доматите, също помага на тялото тялото. Проучване на изследователи от Университета на Тел Авив установило, че мъжете, които добавят 30 милиграма ликопен към ежедневната си диета, са увеличили способността на телата си да преборят астматичните пристъпи с 45%.
Ликопен може да се набави не само от пресни домати, но и от доматения сок или екстракт.
Другите зеленчуци също са от ключово значение за респираторното здраве. Според испанско проучване продължило седем години, децата, които консумират повече от 40 грама плодове и зеленчуци на ден имали много по-ниска вероятност да се разболеят от астма.
За още статии на тема "Здраве" станете част от Jenite.bg във Facebook!
3 | 0 |