Изграждането на успешен бизнес с Румяна Борисова

Изграждането на успешен бизнес с Румяна Борисова

Румяна Борисова е бизнес дама в сферата на басейните, джакузитата и сауните. От над седемнадесет години ежедневието и се състои от монтаж, конструкция и цялостна организация за създаването на басейни, джакузита и сауни. В момента подготвя стихосбирка, която ще представи през лятото на 2024г.

Вие сте първата жена, която е изцяло във сферата на басейните. Какво е чувството да сте в тази мъжка професия?

Интересно е, голямо предизвикателство на всички нива и в личния и в професионалния живот. В дамската ми чанта освен гримове и модни аксесоари много често се намира по някой ПВЦ кран или гумено уплътнение за филтърна помпа. 

Как решихте да сте в тази сфера? 

На помощ ми дойде неволята. Никога не е било моя цел да имам собствен бизнес, не бях мечтала за това. Учех българска филология в Софийския университет. Мечтата ми тогава бе да се занимавам с литература, пишех поезия, печелех литературни конкурси… Така се случи, че дълго време не успях да си намеря работа. Работех какво ли не – в баничарница, в магазин плод и зеленчук, като барман, брокер на недвижими имоти и още много професии. Бяха трудни времена, в които почти всички мои съученици имигрираха, а работодателите масово не плащаха нито осигуровки, нито дори заплати. За едно работно място в офис имаше по 300 кандидата. Живеех близо до София и беше трудно и скъпо да пътувам, нямах кола и мобилен телефон. Беше истинска мизерия, стигна се до там, че нямах пари за храна и имаше период в моя живот, в който берях манатарки в гората, за да преживявам. Именно в този "романтичен” период от живота ми се появи мечтата за басейн в двора. Така намерих най-големия завод за производство на фамилни басейни в Европа, научих се сама как да направя онлайн магазин на безплатен софтуер и вече малко над 17 години съм техен ексклузивен представител за България. Със средствата от първите подписани "на крак” договори наех бивша аптека на първия етеж в един панелен блок гр. Елин Пелин, пребоядисах я сама и сложих едно бюро. От тази аптека започна пътя към мултимилионния оборот. 

Трудно ли е на една жена да влезе в бизнес за мъже?

Зависи на какви географски ширини се намираме. На Балканите е много трудно. Все още доста често чувам по служебния телефон: "А, може ли да говоря с някой мъж?”.

През годините съм срещала проблеми и в комуникацията със служителите, особено с техническите екипи. Налагало ми се е да бъда много търпелива и дори да се доказвам на служители по отношение на знанията ми и техническата ми грамотност. А понеже съм създала всичко от нулата, отворила всеки кашон и превела всяка техническа инструкция, срещнала всеки възможен проблем и отсранила всяка грешка имам самочувствието, че зная повече от всеки друг и го отстоявам.

В Западна Европа не усещам такива трудности – напротив, фактът, че съм жена предизвиква много повече внимание и респект у колегите и клиентите и дори бих казала, че често ми помага.

Кариерата ви преминава през много върхове, но и падения. Разкажете ни малко повече за трудностите?

Не вярвам някой, който прави бизнес в България да не е срещал трудности. Казвам това клише съвсем съзнателно, понеже живях дълги години в Истанбул, общувам с много мои колеги навсякъде в Европа и именно този опит потвърждава неприятната истина, че в България се прави бизнес по-трудно от повечето страни в Европа. 

Но най-голямата трудност, с която се сблъсках през всички тези години не дойде от някоя институция, а от хора, на които вярвах и разчитах – дългогодишни служители на фирмата. Аз 7 години живях в Истанбул и там се роди моя син, бях заета с майчинските си задължения и проверих бизнеса на доверени служители. Доверих се напълно – с пълмощни, фирмени тайни, ноу-хау. Преди 3 години реших да се върна да живея в София със сина ми, защото виждах и усещах, че има нередности. Когато осъществих това си решение беше изключително трудно за мен и детето – търсихме дом, училище, подреждахме живота си отначало. При моето звърщане стана ясно, че група некоректни служители са създали "фирма” в моята фирма – използвали са офиса, склада, продуктите и клиентите на фирмата за своя лична облага. Загубата, която претърпях беше огромна: стотици хиляди евро, закъснял с месеци график за монтажи, неплатени фактури, празен склад, липса на персонал в средата на сезона. Не бих могла още да обясня дори на себе си как се справих – пет месеца без нито един почивен ден до 2-3 вечерта опаковах пратки, синът ми живя и учи в първи клас цяла година при родителите ми на 400 км от мен, аз ходех по монтажи да обучавам техници, в домовете и хотелите на клиентите, при които закъснявахме, за да ги успокоя и намерим решение. Сега всички тези хора са най-скъпите ми клиенти и искам да им благодаря за търпението - на тях, на сина ми, на родителите ми, на колегите в Чехия за голямото търпение. Днес всичко това е минало, за тези три години имам прекрасен собствен дом с огромна тераса с много лимонови дръвчеа над 500 сорта лалета на фона на Витоша, доволни клиенти и прекрасни лоялни колеги, които не наричам служители, защото те са много повече за мен. 

Изграждането на успешен бизнес с Румяна Борисова

Мислила ли сте да развиете бизнеса си извън България?

Всъщност преди много години осъществих тази идея със създаването на международен сайт за експорт и моята компания изнася басейни към Тайланд, Индия, Франция, Великобритания, Оман и други държави. А през цялото време техническите екипи работят предимно в Гърция и Румъния, но също така и из цяла Европа. Съдружник съм и в турска фирма за басейни.

Какви басейни предпочита българското население? По-малки или по-големи?

Всички харесват големите басейни, не само българите, но само на картинка. В действителност хората, които притежават голям басейн в дома си срещат доста трудности с поддръжката му. Това е една от причините моят бизнес да е съсредоточен върху фамилните басейни. Няма нито една причина да имате твърде голям басейн в двора си. Много хора мислят, че не могат да плуват в по-малък басейн, но има уреди наречени насрещни течения, които изпомпват силна струя в гърдите с различна мощност и дават възможност за интензивно плуване срещу тях дори в пет метров басейн. Отделно от това басейни над 100 м3 изискват разрешение за строеж (подобно на това за сграда), отопляват се много трудно и скъпо и обикновено са доста студени. За тях няма подходящи покривала, които могат да издържат под напора на снега при нашите зимни условия и на голяма им площ. Почистват се с професионална техника, която е няколко пъти по-скъпа от любителската без да има големи преимущества, освен възможността да чисти голяма площ или работи на трифазен ток, какъвто повечето домакинства нямат. 

И в крайна сметка живеем във времена, в които питейната вода на планетата намалява. Във Франция например е безкрайно трудно и скъпо едно семсйтво да си направи басейн над 10 м3 – изискват се невероятно много разрешителни. Германия пък обсъжда закон за забрана на източването на басейни и снабдяването на басейните с допълнителни пречиствателни станции, освен филтърната система, за да не бъде никога изхвърляна водата от тях. В този ред на мисли един голям басейн е за едно голямо его, но не и за голямо удоволствие или практична употреба. 

Кой най-често иска басейн?

Частният басейн навсякъде по света е символ на лукса и успеха. В този ред на мисли според мен, повечето хора мечтаят за басейн и за уютен дом. Но забелязвам, че не са много хората, които осъзнато решават да имат басейн, защото обичат да плуват, да плажуват и да се разхлаждат през горещите летни дни. Много често това е решение, което няма консенсус в семейството. Например нашите техници са посрещани с вила от възрастен господин, чийто син е поръчал басейн, но баща му не желае да копаят върху лозето му. Случвало се е семейства да се карат в магазина за размера или цвета. Често явление е някой да поръча басейн, защото съседа му има, но по-голям и по-скъп от неговия. По-щастливи изглеждат хората, които си купуват малки или по-евтини басейни, за да се разхладят лятото и да зарадват семейството си, отколкото тези, които избират скъпи и големи басейни, за да демонстрират социален статус. 

Напоследък са доста популярни минералните басейни. Ще ни разкажете ли малко повече за тях, като специалист с дългогодишен опит?

За щастие България в толкова богата на минерални извори, че можем да си позволим да пълним басейните си директно с тях. Това, разбира се става чрез концесия и не достъпно за обикновения потребител. И понеже огромна част от минералните басейни в България са свързани директно с минералния извор, който обикновеное топъл или дори горещ, огромна част от тези басейни успяват да поддържат добра температура и през зимата, дори и на открито чрез постоянно допълване. 

Тук е много важно да кажем, че минералната вода може да бъде не само полезна, но и вредна, ако е със силна и специфична минерализация особено за малки деца и хора с противопоказание. Обръщам внимание и на това, че в много от спа центровете в България се поддържа невероятно висока температура на водата в басейни и джакузита, която може да бъде смъртоносна. Това е аларма към мениджърите на такива хотели да намалят температурата в минералните басейни. За безопасна се счита температура до 34 С. При температура над тази може да се стои във водата терапевтично и под надзор броени минути. Температури на водата над 40 С водят до загуба на плода в начална бременност, инфаркт и още много страшни последици. 

2 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay