Интересни факти за Мъжкото достойнство

Растежът на пениса започва по време на пубертета, обикновено на средна възраст 12 години при мъжете, и спира в края на пубертета, обикновено около 18-21 години. 

Растежът, формата и размерът на пениса варират значително и няма "нормален" размер. Докато няма проблем със стандартните функции като уриниране или полов акт, няма нужда да се притеснявате за размера. 

Все пак може да се чудите кога пенисите започват да растат, кога спират, средният им размер

Когато пенисите започват и спират да растат

Растежът на пениса започва по време на пубертета, времето, когато човек започва да съзрява полово. За момчетата пубертетът обикновено започва на възраст между 9 и 14 години. Това обаче е само диапазон и понякога пубертетът настъпва извън тези възрасти.

При мъжете хормонът тестостерон се увеличава по време на пубертета, което причинява множество физически промени, включително височина, промени в състава на тялото и появата на вторични полови белези, като растеж на лицево и пубисно окосмяване. 

Обикновено растежът на тестисите е първият признак на пубертета. Започва с промени в скротума (торбичката, която съдържа тестисите). Тази торба с кожа потъмнява, уголемява се и пада. Кожата също изтънява и развива малки подутини или космени фоликули. Често единият тестис е по-нисък от другия. Това е напълно нормално и обичайно.

Около година след началото на растежа на тестисите, пенисът започва да расте. Първо расте на дължина, а след това на ширина (обиколка). Подобно на височината, този растеж се случва на тласъци. Той е бърз за няколко седмици, след което се забавя, преди да расте отново.

Растежът на пениса продължава до края на пубертета. Продължава около пет години и обикновено завършва на възраст между 18-21 години. 

Други физически промени, които настъпват по време на пубертета, включват:

  • Окосмение по гениталите
  • Косми по лицето, краката, ръцете, подмишниците и след това гърдите 
  • Промени в гласа (след скок в растежа)
  • Акне (за някои)
  • Повишена мускулна маса
  • Растеж в ръст (височина)
  • Ерекциите и еякулацията са по-чести
  • Ерекциите могат да бъдат произволни и неудобни
  • Нощни емисии ("мокри сънища")

Какъв е средният размер на пениса? 

Точно както няма "нормална" възраст на пубертета, няма "нормален" размер на пениса. Размерът на пениса се влияе от вашата генетика и вашите хормони. Средните стойности и диапазоните варират сред различните популации. Следните средни размери са от систематичен преглед на научни изследвания:

Със среден размер от 14,66 см България се намира на 50-о място, тоест в челната половина на класацията. И на 13-о място за Европа. Пред нас от европейските страни се нареждат Нидерландия, Полша, Швеция, Босна и Херцеговина, Белгия, Португалия, Дания, Сърбия, Хърватия, Австрия, Латвия и Унгария.

Средният размер на пениса в Европа е 14, 22 см в изправено състояние.

Има ли значение размерът? 

Изследванията показват, че над 50% от мъжете не са доволни от размера на пениса си, докато 85% от партньорките им са доволни.

Когато лекото самосъзнание се превърне в безпокойство, това може да се превърне в проблем с психичното здраве. Хората с тревожност за малък пенис са загрижени за размера на пениса. Те мислят за това най-малко един час на ден и често го проверяват, причинявайки значителен дистрес. Това може да се превърне в дисморфично разстройство на пениса (PDD).

Дисморфията е състояние на психичното здраве, при което някой прекарва много време, тревожейки се за възприеманите недостатъци във външния си вид. Те често преценяват погрешно характеристиките на тялото сиPDD може да доведе до срам, намалено сексуално удовлетворение, изолация.

1 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay