Какво е допаминова детоксикация и как да я приложим?

Какво е допаминова детоксикация и как да я приложим?
Canva

Изпитвали ли сте някога това непреодолимо желание за глътка въздух? Почивка от постоянното изкушение и стимулация, които ни заобикалят от Instagram, TikTok, дори видеоигри и прекалявне със сериалите в Netflix и т.н.? Ние обичаме тези навици - в края на краищата, те осигуряват прилив на мотивация и мимолетно чувство на удоволствие. Но те имат цена, свързвайки мозъка ни за незабавното удовлетворение.

Това е мястото, където допаминовата детоксикация може да бъде от голяма полза за всички нас. В своя подкаст "Anything Goes " звездата Ема Чембърлейн говори за изпробване на детоксикацията за една седмица, определяне на правила като забрана на влизане в социалните мрежи, онлайн пазаруване, доставки на храна, видео съдържание, музика или подкасти и използване интернет, освен ако не е за учене. Да, може да звучи като Gen Z версия на ада, но хората, които са следвали стъпките на Чембърлейн, казват, че са получили ползи, като намаляване на екранното време и по-малко чувство на безпокойство.

Какво е допаминова детоксикация?

Допаминовият детокс е свързан с намаляване на свръхстимулацията. Процесът, често наричана допаминово гладуване, е метод, насочен към намаляване на свръхстимулацията от тези дейности и целта му е да нулира системата за "награди" на мозъка. Накратко, това може да бъде положителен начин за прекъсване на лошите навици.

Какви са ползите?

По същество той поставя началото на освобождаването от капана на незабавното удовлетворение и поддържането на по-балансиран и пълноценен начин на живот. С по-малко разсейвания може да откриете, че вършите повече, което ви прави по-продуктивни. Можете също така да се съсредоточите повече, тъй като премахвате непрекъснатото стимулиране от дейности, предизвикващи допамин, което може да доведе до подобрена концентрация и по-чисто пространство над главата.

Ще откриете, че имате повече време за по-съзнателни, здравословни дейности, които могат да увеличат чувството на щастие и удовлетворение. И като избягвате стимулиращи дейности преди лягане, това може да доведе до по-спокоен и подмладяващ сън, улеснявайки освежен и енергичен старт на И накрая, тъй като тялото не жадува за нездравословни награди, вие също може да имате по-малко чувство на стрес.

Как да го направим?

Допаминовата детоксикация обикновено включва избягване на дейности, които повишават нивата на допамин, вместо това избиране на по-целенасочени дейности като четене, медитация или разходка сред природата. Трябва да идентифицирате лошите навици, които се опитвате да промените, за да можете да персонализирате своя допаминов детокс.

***

Не можете наистина да се "детоксикирате" от допамина, тъй като той винаги ще бъде в мозъка ви, но идеята да сте наясно с вашите избори и навици може да ви помогне да живеете така, както наистина искате. След като човек завърши допаминовата детоксикация, той може да се почувства по-балансиран и по-малко задействан от изкушаващи дейности.

0 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay