4 признака и симптома на стресирана кожа

4 признака и симптома на стресирана кожа
Pexels

Невъзможно е, с всички фактори като стрес, климат и продукти, които може да използваме, да избегнем случайни пъпки или сухи петна от стрес. Може би това се дължи на твърде дългия списък със задачи, безкрайни сметки, семеен натиск или просто общ екзистенциален страх. Но сериозно, чудим се защо стресът и кожата трябва да са толкова неразривно свързани? 

Оказва се, че телата ни не са направени винаги да издържат на ситуации на битка или бягство. По време на силен стрес кръвта се пренасочва към жизненоважни органи - и това не включва кожата. Кръвообращението на кожата е намалено, с пикове в хормоните на стреса като адреналин и кортизол, което води до намаляване на производството на колаген и антиоксиданти. И тези пикове в кортизола могат да доведат до обостряне на повечето състояния на кожата, свързани със стрес и възпаление, включително акне, екзема и псориазис. 

По същество стресът може да се натрупа в тялото и да причини хаос по много начини, включително да причини възпаление, което засяга кожата ви. 

Пристъпи на акне

Забелязвате пъпки около брадичката и устата си, където нещата са били чисти преди? Е, акнето от стрес е свързано само с хормоните. Докато се тревожите, излишъкът от кортизол (основният хормон на стреса на тялото ви) се изпомпва през вашата система, причинявайки увеличаване на производството на мазнини, които могат да се задържат в космените фоликули и да предизвикат акне. 

Когато се чувствате претоварени, може да е по-малко вероятно да останете на върха на хигиенните си нужди. Ако пропускате рутинната си грижа за кожата, ядете вредна храна и не пиете достатъчно вода, тези навици ще извадят кожата ви от баланс. 

Лечението на акне от стрес изисква почистващ продукт, който правилно и безопасно ще ексфолира кожата. Ефективните продукти за почистване на акне съдържат гликолова, салицилова, млечна, ябълчена и бадемова киселина или бензоил пероксид. След това предразположената към акне кожа може да се нуждае от локален ретинол или ретиноид и евентуално локален антибиотик. Химическият пилинг и лазерите също са ефективни при лечението на акне.

Розацея

Розацеята се появява, защото стресът намалява способността на кожата да се защитава и да се бори с възпалението, променяйки кожната бариера. Това може да изглежда като зачервяване на лицето, образуване на петна и подобни на акне подутини по лицето. Прилагането на правилния овлажнител за кожата и избягването на задействащите фактори са от съществено значение за предотвратяването на тези обостряния.

Препоръчва се да използвате противовъзпалителни съставки като ниацинамид, центела азиатска и зелен чай, ако кожата ви е склонна към зачервяване. Азиатската центела се използва в продуктите за грижа за кожата поради своята антиоксидантна, противовъзпалителна и анти-старееща активност. Може да успокои кожата и да успокои зачервяването, а също така е доказано, че помага за хидратиране на кожата и съживяване на кожната бариера. 

Екзема и псориазис

Когато сте супер стресирани, дребни неща могат да ви раздразнят - и същото важи и за кожата ви. Може да изпитате сърбеж или зачервяване на сухи петна, когато кожата ви реагира на сапун или перилен препарат, а същото важи и за стреса.

Когато става въпрос за лечение на екзема и псориазис, нежните формули и овлажнители могат да помогнат много. Пациентите с екзема и псориазис трябва да използват плътни хидратиращи кремове, за да хидратират кожата. 

Суха и матова кожа

Въртите се цяла нощ и се събуждате изтощени с тъмни кръгове под очите и матова кожа. Разкрасителният сън е нещо истинско, но не може да се случи правилно, когато сте измъчени. (И освен да спите цяла нощ, има вероятност да трябва да пиете и повече вода.)

За да поддържат кожата блестяща, серумите с витамин С се борят със свободните радикали, предпазват кожата от увреждането на околната среда, избистрят тена на кожата и стимулират производството на колаген.

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

Последвайте Jenite.bg в Instagram!

0 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay