Не правете ТОВА, ако имате розацея

Не правете ТОВА, ако имате розацея
Canva

Розацеята е хронично кожно заболяване, което засяга главно лицето. Характеризира се със зачервяване, малки червени пъпки и видими кръвоносни съдове по бузите, носа, брадичката и челото. Често се бърка с акне или екзема и може да бъде объркващо и неудобно за тези, които го изпитват. Точната причина за розацеята не е известна, но се смята, че включва комбинация от генетични фактори и тригери като стрес, топлина, слънчева светлина и определени храни и напитки.

Симптомите на розацея могат да варират от леки до тежки и включват зачервяване, петна, видими кръвоносни съдове, дори и сухота.

Ако имате розацея, важно е да разберете кои фактори могат да предизвикат или влошат вашето състояние. Докато всеки човек с розацея може да има различни задействания, ето някои общи съвети, които могат да ви помогнат да управлявате състоянието си:

Храна

Избягвайте пикантни храни, горещи напитки и алкохол, тъй като те могат да причинят зачервяване и дискомфорт. Намалете консумацията на кафе и шоколад, тъй като те могат да увеличат притока на кръв към кожата ви. Ограничете приема на млечни продукти, тъй като някои проучвания показват, че те могат да причинят възпаление при хора с розацея. Яжте повече плодове, зеленчуци и пълнозърнести храни, тъй като те могат да помогнат за поддържане на здрава кожа и предотвратяване на възпаление.

Активност

Избягвайте излагането на екстремни температури, като много горещо или много студено време, тъй като това може да причини зачервяване и дискомфорт. Носете шапка и защитни очила, когато сте навън, за да предпазите лицето си от слънцето, вятъра и праха. Избягвайте интензивни упражнения в горещо време, тъй като те могат да причинят зачервяване и изпотяване. Намалете стреса, тъй като той може да предизвика пристъпи на розацея.

Козметика и съставки

Използвайте продукти за грижа за кожата, специално предназначени за чувствителна кожа, тъй като те обикновено са по-малко агресивни и по-малко склонни да причиняват дразнене. Изберете продукти без аромат, тъй като парфюмите и ароматите могат да раздразнят кожата и да предизвикат розацея. Избягвайте използването на ексфолианти, ретиноиди и бензоил пероксид, тъй като те могат да раздразнят кожата и да влошат розацеята.

Използвайте нежен, неабразивен почистващ препарат и изплакнете старателно, за да премахнете всички следи от продукта, тъй като остатъците могат да раздразнят кожата. Винаги тествайте нови продукти за грижа за кожата върху малък участък от кожата си, преди да ги използвате върху цялото лице, за да сте сигурни, че няма да причинят реакция.

0 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay