Френските медии ще внимават какво говорят

Без Фейсбук и Туитър във Франция

Френските медии ще внимават какво говорят

Телевизионните и радио водещи във Франция вече няма да могат да казват "Туитър" и "Фейсбук" в ефир, освен ако не съобщават новина изрично за една от двете компании, съобщава mashable.com. Забраната всъщност идва от специално постановление, касаещо радио и телевизионните предавания.


С други думи, френските телевизионни и радио медии, които искат да накарат своите зрители и слушатели да се свържат с тях чрез Туитър или Фейсбук, повече няма да имат право да призовават пряко за това. Изрази като "Последвайте ни в Туитър" и "Харесайте страницата ни във Фейсбук", типични за американските медии например, вече са забранени във френските медии. Вместо това водещите имат право да казват "Открийте ни в социалните мрежи" без да ги споменават по име.


Постановлението е издадено на 27 май тази година. Но какви са официалните причини за създаването му? Очевидно споменаването на Туитър и Фейсбук, както и на други социални мрежи, противоречи на на друго постановление от 1992 г. В него се забранява скритата реклама.


Кристин Кели, говорителка на местния регулаторен орган, се опитва да обясни решението по следния начин: "Би било нечестно да се дава предимство на Фейсбук, да кажем. Това е мрежа, струваща милиарди долара, а същевременно има толкова много социални мрежи, които имат по-голяма нужда от признание."


Матю Фрейзър, канадски журналист, който живее и работи в Париж, вижда забраната като пореден пример за вкоренената ненавист на французите към англо-саксонската културна доминация.


 

0 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.



1
Не е посочен 07.06.2011|09:47
Матю Фрейзър е напълно прав! Тези французи искат те да са най-великите и най-успелите, но трябва да се примирят, че няма как да стане. Колкото и да забраняват да се споменават социалните мрежи Facebook и Twitter няма хората да спрат да ги използват. Най-вероятно искат да популяризират някоя тяхна разработка, но разберете го, те са най-известните!
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay