Не бягайте от комплексите, а се изправете срещу тях

Отървете се от комплекса за малоценност

Не бягайте от комплексите, а се изправете срещу тях

Никой не е роден с усещане за малоценност, но нашата култура и досегашния ни житейски опит ни учат как да се чувстваме така. При детство в среда, която боготвори успеха, парите и красотата, мозъкът бива програмиран да сравнява личността ни с останалите. Съответно чувството на малоценност идва, когато установим, че сме различни и не притежаваме същите неща като околните.

 

Малоценността обикновено е заложена в миналото на човек, още в първите мигове на себеопознаване и сблъсък с реалността, в която не всички са еднакви. В този момент е важно да се осъзнае факта, че всички хора имат силни и слаби страни, и слабостите не бива да бъдат приемани като отблъскващи недостатъци.

 

Как да преодолеете комплекса за малоценност?

Усещането за несъвършенство може да бъде перманентно, но ако знаете как да се справите с него, скоро ще се превърнете в уверен човек, който знае какво е важно и значимо, без оглед на социалния му или финансов статус. Ето няколко начина, по които може да избегнете развиването на постоянно ниско самочувствие.

 

Не трябва да зависите от външни фактори, за да се чувствате ценни. В противен случай, ще се чувствате малоценни веднага, щом загубите някой от тях. Такива фактори могат да бъдат любящия партньор, славата или пък материалното богатство.

Бъдете наясно, че сте родени с нормално самочувствие и с течение на времето сте го понижили заради собствените си възприятия. Никой не е роден малоценен, хората просто се учат да бъдат такива. Още повече, самоувереността се учи и ако сте я изгубили, това в никакъв случай не е безвъзвратно.

Помнете, че всеки човек е изграден от слаби и силни страни – трябва да приемате своите и да живеете в хармония със себе си.

Знайте, че не по ваша вина, ще срещнете т.нар. "отровни хора" в живота си. Те са садистични или пък страдат от психични отклонения (без вие и дори те да са наясно с това), но са ви близки. Най-вероятно с поведението си ще ви насадят комплекс за малоценност, но това не означава, че вие наистина сте слаби. Напротив – те са тези, които имат нужда от помощ, но все още не са я получили.

 

Опитайте се да решите проблемите си с този комплекс, защото бягството от него може да задълбочи негативните ви емоции. Компенсацията не променя нищо – дори да получите пари, власт или слава, пак ще се чувствате не на място и щастието ще бъде далече от вас.

6 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay