14 лесни навика за почистване, които можете да започнете от днес за чист дом

Няколко прости навика за ежедневно почистване могат да ви помогнат да се справите с привидно невъзможните домакински задачи.

14 лесни навика за почистване, които можете да започнете от днес за чист дом
Pexels

Когато става въпрос за почистване на дома ви, простите навици наистина могат да направят голяма разлика. Когато практикувате малки задачи за подреждане всеки ден, работата става много по-управляема. Започнете с тези лесни навици за почистване, които могат да ви помогнат да получите чист дом с минимално време и усилия.

Избършете плотовете

Отделете минута, за да избършете повърхностите на плота в края на деня. В кухнята бързо избършете плотовете с влажна кърпа, след като приключите с готвенето и храненето за вечерта. Използвайте влажна кърпа, за да избършете плота на банята точно преди да си легнете.

Приберете дрехите за деня

Откажете се от навика да хвърляте дневните дрехи на пода или друга повърхност през нощта. Решете кои от тях се нуждаят от пране и ги поставете незабавно в коша за пране. Закачете на закачалки или сгънете и приберете всички дрехи, които планирате да облечете отново, преди да ги изперете.

Подредете хола

Отделете няколко минути всеки ден, независимо дали сутрин или вечер, за да оправите всекидневната си. Съберете всякакви бъркотии, които не са на мястото си и ги изнесете другаде, като обърнете специално внимание на предметите на пода или масичката за кафе. Сгънете одеяла и раздуйте възглавници и дивани, за да направите пространството отново да изглежда представително.

Създайте кошница с най-важните неща за почистване

Заредете почистваща чанта с най-важното, така че да сте готови да оправите, когато възникнат бъркотии. Не забравяйте да включите многофункционални почистващи препарати, четки, гъби, микрофибърни кърпи и други често използвани почистващи консумативи. Когато една добре редактирана колекция от всичко, от което се нуждаете, е винаги готова за работа, има едно препятствие по-малко между вас и чистия дом.

Завършете задачите за почистване сега

Много по-лесно е да направите малко почистване сега, отколкото да отделите време за много по-късно. Създайте си навик да се захващате със задълженията за почистване веднага щом са необходими, вместо да оставяте задълженията да се трупат за по-късно. Пресните петна и пръски също са по-лесни за почистване от петна или залепнали бъркотии.

Дръжте обувките пред или до вратата

Намалете драстично количеството мръсотия като оставите всички обувки на вратата. Помислете дали да имате под ръка няколко допълнителни чифта удобни чехли за гостите.

Дръжте масата за хранене чиста

Имайте политика на нулева толерантност, когато става въпрос за безпорядък на масата в трапезарията. Нейната чистота определя цялата стая, така че не позволявайте документи, проекти или различни предмети да се натрупват по повърхността. Ясната маса гарантира, че винаги сте готови за следващото хранене или дейност.

Стартирайте ново правило - кошница за неразбории

Определете кошница (кутия или чанта също може да свърши работа) за събиране на различни предмети по време на бързо почистване. Използвайте го като лесно за скриване място за бъркотия, докато не се напълни. Редовно разчиствайте кошницата и намирайте постоянни домове за съдържанието.

Оправяйте леглото си всяка сутрин

Отнема само минута, но оправянето на леглото задава тона на стаята и деня ви. Извършването на тази малка задача е първото нещо сутрин може да ви даде възможност да продължите тази продуктивност през целия ден. Освен това подреденото легло ще ви насърчи да поддържате и останалата част от спалнята си чиста.

Посветете кошница за входящи документи

Създайте система за управление на документацията веднага щом влезе в дома ви. Всяка поща, документ, покана, разписка и друга хартия спират тук, преди в крайна сметка да бъдат сортирани на правилното си място. Това ще ви помогне да запазите вашите плотове и други повърхности чисти, като същевременно сложите край на губенето на време в търсене на разместени хартии.

Почистете тоалетната си за две секунди

Поставете таблетка за почистване в тоалетната си чиния два пъти седмично. Съхранявайте таблетките наблизо за лесен достъп. Този хак за почистване на баня отнема само секунда, но ви спестява много повече време, отколкото да търкате мръсна тоалетна чиния. 

Изчистете кухненската мивка

Проправяйте си път към чиста и празна мивка всяка вечер, за да се подготвите за чисто и свежо начало всяка сутрин. Започнете да почиствате каквото можете, докато вечерята ви се готви, за да улесните работата по-късно. Заредете и стартирайте съдомиялната машина, след това измийте на ръка всичко, което е останало, преди да си легнете.

Чист душ след всяка употреба

След всеки душ бързо избършете плочките или стъклото, за да предпазите повърхностите от водни петна, минерални отлагания и сапунена пяна, като почти елиминирате необходимостта от дълбоко почистване. За душове със стъклени врати използвайте чистачка, за да почистите капките, които могат да доведат до отлагания от твърда вода по-късно. Напръскайте повърхности от плочки или фибростъкло с почистващ препарат за ежедневен душ, за да предотвратите натрупването, преди да започне.

Правете петминутни почиствания всяка вечер

Задайте таймер за пет минути и почистете каквото можете, преди времето да изтече. Посечете възможно най-много стаи, докато се фокусирате върху малки задачи, като събиране на играчки или поставяне на дрехи от пода в кошница. Запазете по-големите задължения за почистване за друг път.

0 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay