Грижа за пералната машина

Грижа за пералната машина
Pexels

Предотвратете изцапването на прането от мръсотии и отпадъци, като поддържате пералната машина чиста. Незабавно избършете всякакви мръсотии с влажна кърпа или хартиена кърпа. Избягвайте използването на амоняк, белина, абразивни почистващи препарати или домакински разтворители за тази работа, защото те могат да повредят повърхността на машината или електронните контролни панели.

Приблизително всяка седмица избърсвайте външната страна на вашата пералня с мека кърпа и любимия ви универсален почистващ препарат или със смес от мека течност за миене на съдове и вода. Отворете машината, за да можете да почистите вътрешността на капака и около краищата на отвора на пералнята. Използвайте сгънато парче хартиена кърпа или памучни тампони, за да почистите навсякъде. Изплакнете с чиста вода и подсушете.

Използвайте влажна или хартиена кърпа, за да избършете барабана вътре в машината. Това ще премахне мъх и други отпадъци, както и всички остатъци, оставени от перилния препарат.

Дълбоко почистване

Ако вашата пералня не почиства дрехите толкова, колкото бихте очаквали, може би е време да почистите дълбоко машинатаЗа щастие, машината ще свърши по-голямата част от работата. Ето как да го направите:

Изберете най-дългата програма на най-висока температура, след което напълнете пералнята с гореща вода. Добавете препарат и изпълнете пълен цикъл на пране и изплакване.

Напълнете пералнята с гореща вода за втори път. Този път добавете две кубчета от препарата за миална машина и пуснете машината през пълен цикъл на пране и изплакване.

Напълнете пералнята с гореща вода за трети път, без да добавяте продукти. Пуснете пълен цикъл на пране и изплакване, за да елиминирате всякакви остатъци и миризми, оставени от перилния препарат.

Освен това почистете подвижните дозатори за препарат и омекотител. Просто накиснете дозаторите в топла вода за 10 минути, след което ги почистете с универсален почистващ спрей и хартиени кърпи. Не използвайте препарат за пране за тази задача. Върнете дозаторите на първоначалните им места, след като изсъхнат.

Почистете с прахосмукачка пода около пералната машина, за да отстраните мъх и други отпадъци (но дръжте очите си отворени за бездомни копчета!). Внимателно издърпайте пералнята от стената и почистете с прахосмукачка и зад нея.

Почистете за предотвратяване на плесен

Мухъл или плесен е най-често срещан, ако вашето перално помещение е лошо вентилирано или живеете в топъл и влажен климат. Мухълът може да се развие и ако винаги перете дрехите в студена вода - която не убива бактериите, причиняващи плесен - или ако оставяте мокри дрехи в пералнята за дълъг период от време. След като дрехите ви развият миризма на мухъл, тя е трудна за премахване.

Следвайте тези стъпки, за да спрете разпространението на плесен.

  • Оставете капака или вратата на пералната машина отворени след всяко зареждане, за да позволите на влагата да излезе. Изчакайте няколко часа, преди да го затворите отново.
  • Изсушете току-що изпраните дрехи незабавно. Дори четири до пет часа са твърде много, за да оставите мокри дрехи да стоят в топло, затворено пространство.
  • Почиствайте редовно вашата перална машина, за да премахнете остатъците, които насърчават растежа на плесен.
  • Премахнете плесента от вашата пералня, като настроите машината за дълга програма и стартирате цикъла само с гореща вода и една чаша домакинска белина. Следвайте това с втори цикъл, като този път използвате само гореща вода и две чаши бял дестилиран оцет, за да премахнете миризмата. Оцетът също помага за намаляване на количеството остатъци от сапун, полепнали по барабана. Намаляването на количеството на натрупания сапун ще намали вероятността от развитие на плесен. Накрая пуснете трети редовен цикъл с гореща вода (без никакви допълнителни продукти), за да премахнете остатъците от белина. Повторете процеса, докато не останат миризми.
  • Почистете около капака или вратата и уплътненията със смес 10:1 от топла вода и белина. Носете гумени ръкавици, за да защитите ръцете си, потопете мека кърпа в сместа и избършете внимателно. Изплакнете с чиста вода и подсушете с мека кърпа.
  • Повтаряйте процеса на всеки няколко месеца или ако е необходимо, за да контролирате плесента.
0 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay