Икономията срещу разточителството

Икономията срещу разточителството

В света на постоянно нарастващото население на планетата Земя, икономията е това, което трябва да вълнува всеки един производител и всяко едно човешко същество. Във всеки един учебник по макроикономика е написано така: Потребностите на хората са безгранични, а ресурсите на планетата силно ограничени. Цели държави са принудени да функционират, приели икономията като основна стратегия на управление, поради недостиг на природни и финансови ресурси. Това поставя и производителите пред предизвикателството на икономията, а именно да извлекат от всеки ресурс максималното чрез минимални загуби. 

 

В какво обаче се изразява икономията в ежедневието на едно човешко същество, на един потребител? При огромна част от населението се наблюдава икономия поради липса на средства. Тя се изразява в постоянния недостиг най-често на финансови възможности и поставя потърпевшия пред всекидневния икономичен избор дори за основните човешки потребности като храна и вода. При тази обстоятелства икономията се равнява на средство за оцеляване, а не на избор. В живота на средно-заможния човек икономията вече добива формата на избор. Тя се изразява като желание на човека да живее по-икономично, за да спести средства за бъдещето или като чувство за длъжност към планетата Земя и в помощ на намаляващите ресурси и растящи замърсявания. Възможността да спестяваш обаче не винаги се равнява на икономия и резултат от икономически избор. При по-малкия, но все пак значим процент от заможно население, нужда от икономия няма. Спестяванията се трупат, докато изобилието и охолният  начин на живот си тече. 

 

Разточителството – абсолютната противоположност на икономията и в същото време някак си свързано с нея. Разточителството се изразява с изобилие, с презадоволена потребност и лукс. Днешното поколение има най-добра представа за изобилието. Каквото пожелаеш и когато го пожелаеш – това представлява днешния пазар, в това се изразява поведението на днешния потребител. Самият пазар ни подтиква да бъдем разточителни. Разбира се, разточителството е различно понятие за всеки. При едни то е нещо различно от хляб на масата, при други е вечеря в ресторант вместо вечеря вкъщи, а при трети – луксозна кола за шест цифрена сума. В зависимост от стандарта на живот разточителството идва с различни критерии и под различни форми. Интересна концепция за икономия и разточителство се наблюдава в поведението на днешния средностатистически човек. Икономията се появява в определени сфери от ежедневието му, но не от недостиг, а най-често за да може той да бъде разточителен в друга сфера, която той според своя начин на живот, предпочитания и потребности е издигнал като приоритет. Добър пример за това явление са семействата, който правят икономия и търпят лишения в домакинството и ежедневието си за да спестят пари за образованието на децата им в бъдеще. Друг пример може да бъде и човек, който прави икономия и лишения, защото очаква нов модел смартфон да излезе на пазара – лош пример, но за съжаление все по-често срещан сред младото поколение и също така демонстриращ натискът върху потребителите, който оказва пазарът. 

 

Замислям се за своя начин на живот и как разточителството за мен се е превърнало в начин да наградя себе си за нещо, което съм постигнала. В ежедневието ми преобладава икономията. Икономията на време прекарано с приятели вместо в учене, икономията на брой излизания с цел бюджета, който имам да ми е достатъчен, икономия за разходите за гориво на колата дори. Всичко това ми помага да натрупам спестявания, но не ме спира от време на време да се отдам на разточителство. Обичам да залагам на по-охолен живот, всеки път когато вътрешно усещам, че заслужавам да се поглезя след изпълнена задача или постижение. Разточителството при мен се проявява в още един брой чанта или обувки, понякога и с вечеря в скъп ресторант, но винаги е на гърба на икономията, за която си правя сметка всеки ден. Какъв късмет имаме само...Икономията за нас е избор, а разточителството навсякъде около нас. Предните поколения не могат да се похвалят с такъв, смея да кажа дори луксозен начин на живот, а ние не спираме да искаме още...

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

Последвайте Jenite.bg в Instagram!

7 1
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay