Защо черешите имат слабителен ефект?

Защо черешите имат слабителен ефект?
Pexels

TikTok е пълен с публикации от хора, които обсъждат как консумацията на твърде много череши може да доведе до стомашно-чревни проблеми. Подходящ момент е да ви напомним, че ако изядете цяла торба череши, вероятно ще имате диария, болки в стомаха, ще се подуете, ще се чувствате много зле...

TikToker-ът @bananacowgirl шеговито сподели видеоклип на себе си как танцува из хола си, докато яде череши и плюе костилките, като написа "POV, изяждам целия контейнер и получавам диария".

TikTok не винаги е надежден източник на здравна информация, но публикации като тези може да ви накарат да се чудите: Може ли черешите наистина да имат слабителен ефект? И ако да защо?

Ето какво трябва да знаете за любимите си костилкови плодове:

Черешите могат да имат слабителен ефект

Оказва се, че има нещо вярно в твърденията на TikTok. Черешите съдържат сорбитол и ксилитол, като и двата са захарни алкохоли. Когато се консумират в големи количества, те могат да имат слабителен ефект.

Захарните алкохоли са група от нискокалорични съединения със сладък вкус, които се срещат естествено в някои храни и също така често се използват в продукти без захар като дъвки, бонбони и енергийни напитки.

За разлика от обикновената захар, червата не абсорбират захарните алкохоли. Вместо това те изтеглят водата в червата, което може да омекоти твърдите изпражнения и да увеличи мускулните контракции, които движат изпражненията.

Черешите също съдържат неразтворими фибри, друг елемент, който може да ускори движението на изпражненията през червата. Неразтворимите фибри се намират в повечето видове плодове и особено в кожата и кората им. 

Въпреки това фибрите в черешите не се считат за прекомерни. (За справка, една чаша череши има три грама фибри, докато малините имат осем грама, а портокалите- четири грама.) 

В допълнение към съдържанието на фибри и захарен алкохол, черешите също са източник на салицилати или група химикали, извлечени от салициловата киселина.

Растенията имат естествени салицилати като част от тяхната защитна система срещу патогени или стрес от околната среда, но синтетичните салицилати често се срещат в лекарства като аспирин.

Някои хора могат да бъдат чувствителни към салицилати - известни като салицилатна непоносимост или чувствителност - което може да причини симптоми, включително астма, ринит, назални полипи, хронично стомашно-чревно дразнене или уртикария след поглъщане.

Но черешите имат и някои основни витамини и минерали за хората, включително витамин С, калий и манган.

Други плодове, които могат да ви накарат да ходите до тоалетната по-често

Подобно на черешите, много плодове съдържат фибри и захарни алкохоли, които помагат на червата ви да работят гладко.

Плодовете, които имат подобни нива на сорбитол като черешите, включват:

Ябълки

Круши

Сини сливи

Кайсии

Нектарини

Праскови

Къпини

Динята не съдържа сорбитол, но съдържа манитол, друг захарен алкохол, който действа като сорбитол в червата. 

Точно както яденето на нормална порция череши няма да ви прикове към тоалетната, хапването на разумно количество други плодове, съдържащи фибри и захарни алкохоли, вероятно също няма да ви създаде проблеми с корема. Същото важи и за зеленчуци като гъби, карфиол и грах, които също съдържат манитол.

Съвети за ядене на череши

Ако имате запек и разглеждате черешите като възможно лекарство, струва си да опитате – стига да не прекалявате.
Като цяло можете да помогнете на запека, като увеличите консумацията на хранителни източници на захарни алкохоли и фибри. 

Ако сте от тези хора, плодовете, зеленчуците, пълнозърнестите храни, ядките, семената и бобовите растения да станат важна част от вашата диета. Също така трябва да пиете много вода и да ограничите приема на млечни продукти и месо, които съдържат малко фибри и могат да бъдат по-трудни за смилане.

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

Последвайте Jenite.bg в Instagram!

0 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay