10 факта за пениса, които трябва да знаете

10 факта за пениса, които трябва да знаете
Pexels

Колкото и просто да изглежда, пенисът може да бъде доста мистериозен. Защо винаги е твърд сутрин? Какво го кара понякога да става мек по време на секс?

За да ви помогнем да си отговорите на някои въпроси, свързани с пениса, ще ви представим 10 интересни факта за мъжкия полов орган: 

Повечето еректирали пениси са с дължина от 10 до 15 см

Средната дължина на еректиралия пенис е между 12 и 13 см, според изследване, публикувано в Journal of Sex & Marital Therapy. 

Когато мъжете са по-дребни или по-едри от средното, този размер може да се различава. Почти всеки мъж е между 10 и 15 см. Може би 15% от мъжете имат пенис с дължина над 17 см. 

Що се отнася до нееректиралите пениси, средната дължина е 9 см. Няма връзка между това колко голям е пениса, когато не е еректирал и когато е. 

Мъжкият оргазъм е кратко изживяване

Типично женският оргазъм трае около 20 секунди, което го прави три пъти по-дълъг от средния мъжки оргазъм, който се проявява само за шест секунди. Подобно на способността да имате множество оргазми един след друг, това е още едно предимство, което ние, jenite, имаме. 

При продължително въздържание от секс, пенисът става по-къс

Ако мъжете не получават редовна ерекция и пенисът не се разширява редовно, той започва да се смалява и всъщност става по-къс. Човек с продължителна еректилна дисфункция вероятно ще установи, че пенисът му е по-къс, отколкото е бил. 

Пушенето може да намали един сантиметър от пениса

Сякаш няма достатъчно рискове за здравето, свързани с цигарите, те също са отрова за пениса. Пушенето може да повлияе на кръвоносните съдове, което означава, че може да повлияе на способността (на мъжа) да има ерекция. Дори мъжете, които имат ерекция, може да не [получат] толкова пълна ерекция, колкото биха получили, ако не пушат. Всъщност пушачът може да очаква еректиралия му пенис да бъде до един см по-къс, отколкото ако се откаже от цигарите.

Пенисът е подобен на този женски орган

В ранните етапи на ембрионалното развитие клиторът се развива от същата тъкан като пениса. Всички имаме едни и същи части; зависи само от това какви хормони имаме в телата си, които влияят върху развитието на мъжката спрямо женската част. Когато ембрионът, предназначен да бъде мъжки, освобождава тестостерон, мъжкият полов хормон, тази полова тъкан расте и се превръща в пенис. При липса на тестостерон същата тъкан остава малка и се превръща в клитор.

Върхът на клитора също е много подобен на главата на пениса. Много е чувствителен и честно казано, ако го погледнете, изглежда по същия начин, просто по-малък. Той също функционира по подобен начин. Когато една жена се възбуди, клиторът става по-голям и се пълни с кръв. 

Обрязани срещу необрязани: Много малка разлика

Обрязаният пенис е този, който вече няма препуциум - прибираща се обвивка от кожа, която покрива главата на пениса и се отстранява хирургически в рамките на дни след раждането на момчето. Обрязването е често срещано в много култури по света, въпреки че процентите намаляват. Има причини за и против обрязването и тъй като то не е от съществено значение за здравето на детето, родителите трябва да изберат кое е най-доброто за тяхното дете, като разгледат ползите и рисковете.

Счупеният пенис е сериозно състояние

Счупването на пениса е реално (и много, много болезнено) нещо. Въпреки че пенисът няма кост, фиброзната, пълна с кръв тъкан във вътрешността на еректиралия пенис може да се разкъса, ако бъде натиснат върху нещо твърде силно. Когато се разкъса, цялата тази кръв излиза и остава под кожата, така че много бързо се получава огромна синина и много подуване. Счупеният пенис става лилав, набъбва и прилича на патладжан.

Сексуалните пози, при които партньорът се спуска право върху пениса, излагат пениса на най-голям риск от счупване. Ако на счупения пенис не се обърне внимание веднага, това може да доведе до трайно увреждане.

Ерекцията дава информация за общото здраве

Две ключови неща са необходими, за да имате ерекция: здрави кръвоносни съдове, за да пренасят кръв към пениса, и здрави нерви, за да сигнализират на тези кръвоносни съдове да започнат да изпомпват. Без тях резултатът може да бъде еректилна дисфункция, което означава проблеми с получаването или поддържането на ерекция.

Еректилната дисфункция е често срещана и става по-честа с възрастта. Но това не е естествена част от стареенето.

Сърдечни заболявания, диабет, високо кръвно налягане и други потенциално животозастрашаващи проблеми могат да причинят еректилна дисфункция, тъй като засягат кръвоносните съдове, така че всеки, който страда от еректилна дисфункция, трябва да посети лекар. Еректилната дисфункция може също да бъде резултат от стрес, депресия и тревожност. 

Сутрешната ерекция е добър знак

Събуждането с еректирал пенис е нормално, тъй като нивата на тестостерон са най-високи сутрин. Ако сутрешната ерекция спре обаче, това може да означава, че нещо не е наред по отношение на здравето. Две седмици без такава налагат консултация с лекар.

Понякога виновни са нивата на хормоните, кръвоносните съдове или психичното здраве. Толкова е важно мъжете да осъзнаят, че ерекцията е нещо повече от нещо, което се случва въз основа на способността им да бъдат сексуално активни, но се основава на това да бъдат здрави индивиди, които се грижат за всяка система от органи.

Алергията към спермата е рядка, но реална

Това е много рядко, но алергията към спермата (или по-точно алергията към протеините в спермата) е истинско медицинско състояние. Партньорката трябва да търси признаци на парене, сърбеж, зачервяване и вагинален дискомфорт 10 до 30 минути след незащитен секс. Може да се случи първия път, когато правите секс, или може да се развие години по-късно.

Алергията към спермата често се диагностицира погрешно като гъбична инфекция. Ако забележите тези признаци, опитайте да правите секс с презерватив. Ако симптомите не се появят, спермата може да е виновникът. 

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

Последвайте Jenite.bg в Instagram!

2 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay