Дамите учени имат още 1 месец да кандидатстват за престижната награда „За жените в науката“ от 5000 евро

Срокът за кандидатстване за програмата се удължава до 31 май 2023 г.

Дамите учени имат още 1 месец да кандидатстват за престижната награда „За жените в науката“ от 5000 евро

Новият срок за кандидатстване за 13-ото издание на Националната стипендиантска програма "За жените в науката" е до 31 май 2023 г. По този начин жените учени в България имат още 1 месец, за да се включат в надпреварата за 3 награди от 5000 евро всяка. Решението за удължаване на срока бе взето от организаторите – Националната комисия за ЮНЕСКО в България, Софийски университет "Св. Климент Охридски" и L’Oreal България, с което дават възможност на повече млади таланти да разгърнат потенциала си и да подготвят своите проекти. 

Националната стипендиантска програма "За жените в науката" е уникален за България и света конкурс. У нас той се провежда от 2010 г. насам в партньорство между Софийския университет "Св. Климент Охридски", Националната комисия за ЮНЕСКО в България и L'Oréal България. За тези 13 години програмата успя да се наложи като един от най-престижните научни конкурси в страната и да отличи 33 великолепни дами за техния впечатляващ научен потенциал, постижения и любов към изследователската дейност с общ награден фонд от 165 000 евро. 

Освен че са финансов стимул за научни таланти, наградите "За жените в науката" целят да подпомогнат развитието на науката на местно ниво. В тазгодишното издание могат да участват дами учени от цяла България. Сред основните изисквания са кандидатките да бъдат на възраст до 35 години, да са докторанти или вече да са защитили докторска степен, да се занимават с изследвания в сферата на природните науки и да разработят авторски научен проект.

Дамите учени имат още 1 месец да кандидатстват за престижната награда „За жените в науката“ от 5000 евро

Подробна информация за конкурса е достъпна на официалния сайт на програмата. Кандидатите трябва да изпратят своите заявления и документи за участие по електронен път на: unesco-bg@mfa.bg с копие до stanislava.nishkova@mfa.bg и forwomeninscience.adba@loreal.com. Крайният срок за изпращане на кандидатурите е 23:59 ч. на 31 май 2023 г.

Всяка година кандидатурите по програмата се оценяват от експертно жури, състоящо се от водещи специалисти от научната гилдия в страната. В края на миналия ноември бяха отличени стипендиантките по програмата за 2022 г. – доц. д-р Нина Кънева-Добревска, д-р Катерина Такова-Сакалийска и д-р Мая Жекова, за чиито проекти и кариера може да научите от специалната дигитална брошура за тях тук. Победителките за 2023 г. ще бъдат обявени на официална церемония, след която ще получат и стипендиите си по 5000 евро, предназначени да подпомогнат тяхната изследователска дейност в България. 

0 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay