За какво помага хималайската сол

За какво помага хималайската сол
Canva

Хималайската сол е вид сол, която се добива от хималайските планини в Пакистан и съседните области. Тя е известна със своите розово-оранжеви оттенъци, които се дължат на присъствието на минерали и следи от желязо. Въпреки че хималайската сол не се различава значително по състав от обикновената кухненска сол, съществуват множество твърденията за нейните ползи за здравето. Някои от тях включват:

Богатство на минерали

Хималайската сол съдържа следи от различни минерали, включително калций, магнезий, калий и желязо. Привържениците на тази сол твърдят, че тези минерали могат да бъдат полезни за организма.

Регулиране на водния баланс

Някои хора смятат, че консумацията на хималайска сол може да помогне за регулиране на водния баланс и поддържане на хидратацията на клетките.

Подобряване на качеството на съня

Някои твърдения свързват консумацията на хималайска сол с подобряване на качеството на съня поради ефектите ѝ върху нивата на серотонин и мелатонин.

Детоксикация

Има и утвърдени мнения, че вана с хималайска сол може да помогне за детоксикацията на организма, като се твърди, че солта абсорбира токсините през кожата.

Въпреки тези твърдения, е важно да се отбележи, че научните изследвания за потвърждаване на многобройните здравословни ползи на хималайската сол са ограничени и често липсват. Като цяло, консумацията на сол следва да бъде умерена, независимо от вида, който се използва. Хората, които имат здравословни проблеми или взимат лекарства, трябва да консултират се със своя здравен специалист преди да включат нови продукти в диетата си.

0 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay