Митове и суеверия за бременността

Легенди за бременността

Митове и суеверия за бременността

Искате идеално бебе, имате предпочитания за пола му или какъв цвят да е косата му? Съществуват десетки митове и легенди около зачеването и бременността, които повече могат да ви забавляват, отколкото да ви насочат за бъдещето и външния вид на детето, което чакате.

 

Едно от най-любопитните суеверия е, че магданозът помага да забременееш, но ние ви съветваме да разчитате повече на добрия стар секс като доказало се средство за забременяване.

Друго схващане гласи, че купуването на неща за бебето, преди да се е родило, носи нещастие. На места се смята пък, че ако жената прекарва много време с даден човек по време на бременността си, то бебето ще заприлича на него. Сред от най-абсурдните суеверия безспорно се нарежда вярването, че ако бременната жена си кръстосва краката, докато седи, то пъпната връв на бебето ще се оплете или пък ако си вдига ръцете на високо (както например при простиране), детето ще се задуши от увита пъпна връв.


Ако бъдещата майка има киселини, значи детето ще се роди с много коса - поредно абсолютно безпочвено твърдение. Подобно на него е схващането, че ако сутрешното гадене и повръщане са тежки, значи бебето ще е момиче. Относно пола има и легенда, че ако заченете през четвъртата фаза от луната - най-вероятно ще родите момче, докато при зачеване по пълнолуние по-често се раждат момиченца.

 

В Никарагуа бабите вярват, че могат да разберат пола на бебето преди раждането. Те взимат един нож и една лъжица и ги слагат на два стола, като ги покриват с кърпа, за да не се виждат. Бременната жена трябва да избере на кой стол да седне. Ако избере ножа, ще има момче, но ако избере лъжицата значи ще роди момиче. По-безопасен начин за гадаене на пола е да се вдене конец в игла и да се раздвижи от бременната жена. Ако иглата се завърти в кръг, ще се роди момче, но ако започне да се движи напред-назад, детето ще бъде момиче.

 

В Австрия някога са увивали на дясното бедро на бъдещата майка кожа от пепелянка, защото вярвали, че това значително ще намали родилните мъки на жената. В Полша пък са подготвяли родилката като са й махали всички копчета, закривали прозорците с дебели одеяла, отваряли вратите на всички мебели - шкафове, скринове и гардероби, защото вярвали, че така детето ще се роди без никакви препятствия и усложнения.

 

 Най-разпространениете легенди у нас, в България, се предават упорито от поколение на поколение, но нямат абсолютно никакво научно доказателство. Това са схващанията, че ако през бременността си жената се опари някъде, то бебето ще се роди с белег на същото място, както и вярването, че каквото и да се прияде на бъдещата майка, трябва веднага да го получи, а на онзи, който не дава на родилката храната, която иска, ще му излезе ечемик.

4 2
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay