Отрова ли са захарта и солта за здравето ни?

Д-р Мартин Милкински е специалист нефролог в София с интереси в областта на вътрешните болести, лечението и профилактиката на гломерулонефрити, диабетна нефропатия, пикочни инфекции, хипертонична болест.

Отрова ли са захарта и солта за здравето ни?

Д-р Милкински, какво представляват бъбреците като орган, каква е тяхната роля в човешкото тяло и защо са толкова важни за неговото функциониране?

Бъбреците са чифтен орган, който има много функции. Една от най-важните му функции е очистването на организма от крайните продукти на метаболизма, както и от външни токсини, в които се включват и лекарствата. По нивото на тази функция се оценява и общото им състояние. Когато бъбреците не съумяват да изчистят добре организма от вредни вещества, ние говорим за бъбречна недостатъчност.

Но бъбреците имат и много други функции, които далеч не са маловажни. Те регулират водно-солевия и алкално-киселинния ни баланс. Произвеждат еритропоетин, хормон, който стимулира производството на червените кръвни клетки.

В бъбречните клетки е и последната фаза от производството на витамин D. Така бъбреците под една или друга форма участват в повечето процеси в организма, не само в производство на урина.

Има ли някакво правило за това, колко вода трябва да пием дневно?

Основното правило е да се пие адекватно количество вода. На много места се срещат различни съвети, но всъщност всичко е индивидуално. За един човек със средно телосложение около литър и половина вода е в повечето случаи добро количество.

Урината ни дава информация относно това. Ако е леко сламеножълта, значи пием достатъчно. Разбира се, не трябва да забравяме, че някои храни и напитки могат да я оцветяват и в такъв случай това правило не може да се използва.

Трябва ли да ограничаваме солта, за да съхраним бъбреците си и каква е нормата за здравословна употреба?

Съвременната диета е с използване на прекалено много сол. Добре е да се ограничаваме в приема на сол, като препоръчително е да не се приемат повече от 5 грама готварска сол за деня.

Но имайте предвид, че храната съдържа сол и преди да посолим. Така, че добавената от нас сол за деня всъщност трябва да е по-малко.

Препоръчвате ли да внимаваме със захарта?

Захарта не е задължително да се избягва изцяло. Много модерни интернет диетолози обичат да плашат аудиторията си с гръмки твърдения как захарта е отрова.

Всъщност захарта съдържа основния източник на енергия за биологичните процеси – глюкозата. Точно заради това организма ни прави всичко възможно да я запазва. Глюкозата е еднакво важна за нас, както кислорода от въздуха.

Приемът на големи количества захар водят до промени в тия механизми и до много заболявания. Така че трябва да се ограничаваме в приема на чиста захар, като тя не трябва да е повече от 10% от дневния калориен прием. Което практически значи под 50 грама чиста захар за деня.

Добре е да се чете етикета. Под въглехидрати обикновено е описано колко от тях са захар. Ако се двоумите, вземете този продукт с по-малко захар.

Могат ли лекарствени препарати да увредят бъбреците?

Да, има лекарства, които са вредни за бъбреците. В голямата си част те са с рецепта и се преценяват от лекар. Но има и такива, които могат да се купуват свободно.

Вероятно най-често използваните такива лекарства са така наречените нестероидни противовъзпалителни средства /НСПВС/. Това са множество лекарства, които са използват при повишена температура или при болки. Приемът им продължително време може да увреди бъбреците. При някои хора дори и при кратък прием, особено във високи дози, може също да е рисково. Това са основно възрастни хора, хипертоници, хора с влошена бъбречна функция.

Добро правило за избягване вредни лекарства е да се консултираме с лекар, относно приеманите лекарства. Но също така и да бъдем умерени. Защото високи дози витамин С също може да бъде вредно и да създаде условия за образуване на камъни в бъбреците.

Как да живеем, какви правила да спазваме, за да съхраним тези органи по-дълго здрави?

Спазването на препоръките за здравословен начин на живот е важно. Бъбреците са увреждат, както директно, така и в резултат на болести в други органи и системи.

Профилактиката е много важна. Като това включва профилактика и лечение на различни заболявания, като хипертонична болест и захарен диабет, както и проследяване на бъбречната функция.

Един голям проблем е, че бъбречните заболявания в голяма си част са безсимптомни. За това е добре профилактично да се проследява креатинин, добре е да се проследява урина за наличие на белтък.

1 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay