За какво са полезни яйцата?

За какво са полезни яйцата?
Canva

Наближава Великден, така че е време да си поговорим за яйчица! Макар с тях да не бива да се прекалява, яйцата носят много ползи за нашето здраве. 

Ето защо не трябва да прекалявате с консумацията на яйца!

Ето какви са те:

Протеин: Яйцата са с високо съдържание на качествен протеин, който е от съществено значение за растежа и възстановяването на телесните тъкани.

Витамини и минерали: Те съдържат различни витамини и минерали, включително витамин А, витамин D, витамин В12, желязо и цинк.

Холин: Яйцата са един от най-добрите хранителни източници на холин, хранително вещество, необходимо за развитието на мозъка и паметта.

Лутeин и зеаксантин: Тези антиоксиданти, намиращи се в яйчния жълтък, са свързани с подобряване на зрението и намаляване на риска от очни заболявания като катаракта и макулна дегенерация.

Здраве на очите: Яйцата също съдържат цистеин, аминокиселина, която помага за производството на глутатион, мощен антиоксидант, който защитава очите от оксидативен стрес.

Управление на теглото: Проучванията показват, че консумацията на яйца за закуска може да помогне за контрол на глада и да намали приема на калории през целия ден, което потенциално води до отслабване.

Как да боядисате яйцата с естествени бои

Сърдечно здраве: Въпреки високото си съдържание на холестерол, яйцата не изглежда да повишават нивата на холестерола при повечето хора. Всъщност някои проучвания предполагат, че яденето на цели яйца може да подобри здравето на сърцето чрез увеличаване на "добрия" HDL холестерол и намаляване на "лошия" LDL холестерол.

Мускулен растеж и възстановяване: Протеинът в яйцата играе решаваща роля в изграждането и възстановяването на мускулите, което ги прави особено полезни за спортисти и физически активни индивиди.

Здрава коса и кожа: Съдържанието на биотин (витамин B7) в яйцата допринася за здравата коса и кожа.

Имунна подкрепа: Някои витамини и минерали, открити в яйцата, могат да помогнат за укрепване на имунната система, особено по време на периоди на повишена нужда или стрес.

1 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay