Всичко за паник атаките с клиничен психолог Виолета Ал Самара

Виолета Ал Самара е клиничен психолог и хипнотерапевт, консултант по позитивна психотерапия. Член е на Дружеството на психолозите и психотерапевтите в България. В момента се обучава в Института по психосоматика и интегративна психотерапия. Има опит като клиничен психолог в лечебни заведения в Пловдив и в София. Основателка е на холистичния център Al Samara Body & Mind, в който си дават среща Изтока и Запада, тъй като Виолета Ал Самара е и йога преподавател.

Всичко за паник атаките с клиничен психолог Виолета Ал Самара

Паник атаките са сериозен и често недооценен проблем, който засяга множество хора по целия свят. Въпреки че те могат да изглеждат като изолирани инциденти, паник атаките могат да имат сериозни последствия за  психическото здраве на засегнатите лица. За да разберем повече за този въпрос и как да се справим с него, решихме да проведем интервю с клиничния психолог Виолета Ал Самара. В това интервю ще се разгледат причините за появата на паник атаки, техните симптоми и периодичност. Целта е да осветим важната тема и да предоставим полезна информация на хората, които се борят с паник атаки.

Каква е причината да получаваме паник атаки?

Някои от общите причини за паник атаки могат да включват:

1. Генетична предразположеност. Придобита наследственост.( член от семейството страдащ от панически атаки)

2. Биологически фактори: Неравновесия в химическите вещества в мозъка, като например неравновесие на норепинефрина или серотонин, могат да допринесат за тяхната поява.

3. Стрес и тревожност: Ежедневни стресови ситуации или дългосрочни нива на тревожност, burn out – синдром могат да предизвикат паник атаки.

4. Травматични събития: Преживяването на травматични събития като загуба на работа, заболявания, преместване на местоживеене, финаносви затруднерния, загуба на близък човек или насилие,употреба на алкохоло и наркотични вещества,  може да бъде свързано с по-висока вероятност за паник атаки.

5. Медицински проблеми: Някои медицински състояния като хипотиреоидизъм, сърдечно-съдови заболявания или диабет могат да създадат основа за появата на паник атаки.

Все пак, е важно да се консултирате с клиничен психолог и психотерапевт , за да бъде поставена диагноза и индивидуално приспособена терапия, която да помогне разбирането, причините,които стоят  зад  паник атаки и да се научи чове как да ги управлява по-ефективно.

Какво представлява една паник атака?

Паник атаката е внезапно и интензивно усещане на страх или тревога, което може да се появи внезапно и без предупреждение. Една паник атака може да продължи от няколко минути до около половин час, нейните емоционални и физически последици – до няколко часаа. В този период, може да изпитвате физически и психически симптоми, като:

- Чувство на задухване или затруднено дишане

- Учестен пулс или сърдечни удари

- Чувство на умора или слабост

- Задушаване или болка в гърдите

- Главоболие или възприемане на болка в други части на тялото

- Тремор или трептеж на ръцете

- Гадене или стомашни болки

- Високо кръвно налягане или обриви

- Чувство на несъвършенство, реалността да се отдалечава или страх от загуба на контрол

- Страх от смърт или лудост

Тези симптоми могат да бъдат толкова интензивни, че да  предизвикат огромно страдание и да  пречат на човек да изпълнява ежедневни задачи. Важно е да се отбележи, че паник атаките са временни и могат да бъдат успешно управлявани с подходяща терапия и стратегии за справяне с тревогата.

Сходни ли са симптомите на паник атаки с друга болест или заболяване?

Симптомите на паник атака могат да бъдат подобни на симптомите на други здравословни условия или болести. Някои от тези състояния включват:

1. Сърдечно-съдови проблеми, които приличат на паник атака, като болка в гърдите, затруднено дишане и усещане на задух. Важно е да се направи разлика между сърдечна причина и паник атака, за да се получи човек подходящо лечение.

2. Хипогликемия или иско ниво на кръвна захар може да предизвика симптоми, като тревожност, търпение,нереалност. Тези симптоми могат да приличат на паник атака.

3. Хипертироидизъм - прекомерна активност на щитовидната жлеза може да доведе до симптоми, които приличат на паник атака, като повишено сърдечно сърдителност, тревожност и разстройство на настроението.

4. Респираторни проблеми, като например астма или хронична обструктивна белодробна болест (ХОББ), могат да причинят симптоми като затруднено дишане и усещане на задухване, които приличат на паник атака.

Това са само някои от примерите за други заболявания, които могат да имат подобни симптоми на паник атака. В случай на неизяснени симптоми или съмнение, винаги е препоръчително да се консултирате с медицински специалист за правилна диагноза и лечение.

Говори се, че алкохола и забранените субстанции активират паник атаките. Истина ли е и ако – да, защо?

Да, алкохолът и някои наркотици могат да предизвикат паник атаки.

1. Алкохол: Консумирането на алкохол може да доведе до изменение на химическите процеси в мозъка. Алкохолът може да увеличи нервната активност и да доведе до дисбаланс в неврохимикалите, като например серотонина и гама-аминобутирична киселина (GABA), които са свързани със стабилността на настроението. Тези промени в мозъка могат да предизвикат паник атаки или да увеличат вероятността за тях.

2. Наркотици: Различни наркотици могат да имат различни ефекти върху мозъка и нервната система. Някои наркотици, като например кокаин и амфетамини, могат да повишат нивата на норепинефрин и да активират стресовата реакция на организма. Това може да предизвика паник атаки или да усили съществуващата тревога. Други наркотици, като например марихуана, могат да доведат до изменения в перцепцията и да усилят съществуващата тревога.

Важно е да се отбележи, че влиянието на алкохола и наркотиците върху паник атаките може да варира от човек на човек. Някои хора може да бъдат по-чувствителни към тези вещества и да имат по-голяма вероятност да изпитат паник атаки. Винаги е препоръчително да се избягва злоупотребата на алкохол и наркотици и да се консултира с медицински специалист, ако имате въпроси или съмнения относно влиянието на тези вещества върху вашето здраве и тревожност.

Мъжете или жените имат по-често паник атаки?

Паник атаките могат да засегнат както мъже, така и жени. Въпреки това, има доказателства, че жените имат по-висока предразположеност към паник атаки в сравнение с мъжете. Според някои изследвания, жените имат почти два пъти по-висока вероятност да изпитат паник атака през живота си, в сравнение с мъжете.

Възможно е да съществуват няколко фактора, които допринасят за по-високата предразположеност на жените към паник атаки. Някои от тези фактори включват:

1. Хормонални промени - жените преживяват периоди на значителни хормонални промени, като например по време на менструация, бременност и постмениопауза. Тези промени в хормоните могат да окажат влияние върху химическите процеси в мозъка и да увеличат вероятността за паник атаки.

2. Психологически фактори -  жените са по-склонни да изразяват своите емоции и да се занимават със стресиращи ситуации, което може да увеличи риска от тревожни състояния и паник атаки.

3. История на тревожност или депресия - жените имат по-висока предразположеност към тревожни състояния и депресия, които могат да увеличат риска от паник атаки.

Все пак, е важно да се отбележи, че паник атаките могат да засегнат хора от всякаква пол и възраст.

През кои периоди в годината се увеличават паник атаките и защо?

Не съществува един конкретен период на годината, през който паник атаките се увеличават за всички хора. Въпреки това, има някои фактори, които могат да допринесат за по-честите паник атаки в определени периоди:

1. Зимата, някои хора изпитват по-чести паник атаки. Една от причините може да бъде намаляването на нивата на природната светлина, което може да окаже влияние върху настроението и да допринесе за тревожност. Освен това, зимата може да бъде сезон на повишен стрес, свързан с празниците и финансовите задължения, което също така може да допринесе за паник атаки.

2. Паник атаките могат да се усилят и  по време на стресови събития, като например предизвикателства на работното място, лични проблеми или големи промени в живота. Тези стресови събития могат да допринесат за по-честите паник атаки във всяко време на годината.

Въпреки тези тенденции, е важно да се отбележи, че паник атаките могат да се случат във всяко време на годината и могат да бъдат причинени от различни фактори за всеки човек. Важно е да се работи със  специалист , за да се идентифицират причините и да се управляват паник атаките ефективно.

4 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay