Какъв всъщност е правилният ред за използване на продуктите за грижа за кожата?

Какъв всъщност е правилният ред за използване на продуктите за грижа за кожата?
Pexels
Опитвайки се да разберете реда на вашата рутина за грижа за кожата, може да се почувствате наистина объркани от многото стъпки. Вероятно получавате противоречива информация и неизбежно ще забравите най-важното.

Но сега ще разгледаме реда на нанасяне на вашите продукти.

Този шаблон ще бъде общо ръководство, което ще ви помогне да включите всеки продукт във вашата рутина. Забележка: докато опознавате кожата си по-добре и с помощта на дерматолог или специалист, може да се научите да персонализирате грижата още повече. Например, по-сухите типове кожа може да не се препоръчва сутрешно почистване - вместо това просто измиване с вода. Или може да разберете, че двойното почистване работи най-добре за вас. Засега ето основните неща:

Рутинен ред: Простият подход

Сутрешна рутина за грижа за кожата

  1. Почистващ или измивен гел: Отстранете всичко, което се е натрупало върху кожата ви за една нощ, като продукти за лице, коса, залепнали по калъфката ви за възглавница.
  2. Тонер: Хидратира и/или абсорбира по-добре серума, плюс повишава ефикасността на следващите продукти.
  3. Серум: Третирайте специфични кожни състояния в реда от най-тънката към най-плътната консистенция.
    *Сутрешните серуми обикновено са насочени към хидратиране или придаване на антиоксидантен ефект на кожата.
  4. Овлажнител: Възстановява влажността и хидратацията на кожната бариера.
    * Сутрешните овлажнители обикновено са по-леки и лесно се абсорбират.
  5. SPF: Защитава кожата от UVA/UVB лъчи и увреждане от свободните радикали.
Нощна рутинна грижа за кожата
  1. Масло за почистване: Премахнете мръсотията, слънцезащитния крем и грима от деня.
    *Всяка кожа може да се възползва от двойно почистване, особено сух тип кожа или типове кожа с акне/мазна кожа, които могат да използват активно второ почистване. Тези, които носят грим, също трябва да почистват двойно.
  2. Второ почистващо средство: Работете по-дълбоко, за да почистите порите, като същевременно вливате в кожата другите предимства на почистващия препарат, като хидратация или съставки за борба с акнето.
  3. Тонер: Хидратирайте и/или абсорбирайте маслото, плюс усилете ефикасността на следващите продукти
  4. Серум: Третирайте специфични кожни състояния в реда от най-тънката към най-плътната консистенция.
    * Нощните серуми обикновено са фокусирани върху обновяване, възстановяване на повърхността и ускоряване на клетъчния обмен и хидратиране.
  5. Овлажнител: Възстановява влагата и хидратацията на кожната бариера.
    *Вечерните овлажнители обикновено са с по-богата и плътна консистенция, особено при по-студено време.
  6. Масло за лице: Запечатва хидратацията, за да подсили вашата бариера срещу влага.
Рутинна грижа: Малко по-сложният подход

Сега нека поговорим за продукти, чиято поръчка не е толкова безпроблемна.

За ретиноли, отпускани с рецепта, обикновено ще прилагате тази стъпка върху суха кожа преди овлажнителя, но винаги се консултирайте с вашия дерматолог. Може да бъдете посъветвани да го използвате след овлажнител, който буферира ретинола и намалява риска от дразнене. Ако това е ретинол без рецепта, нанесете го в зависимост от вида на продукта – овлажняващият крем с ретинол ще действа като овлажняваща стъпка от вашата рутина, докато серумът с ретинол ще действа като серумна стъпка. Забележка: препоръчваме да нанасяте ретинол само през нощта поради фоточувствителност.

За ексфолианти, ако това е продукт, който е със силно ексфолиращо действие, използвайте го през нощта веднага след почистване. Ексфолиращи маски също ще се прилагат веднага след почистване. Ако това е хибриден продукт като ексфолиращ продукт за лице, следвайте реда на неексфолиращия продукт. Честотата на ексфолирането ще зависи от типа кожа и състоянието на кожата, но обикновено препоръчваме 1-2 пъти седмично.

Ако използвате есенция, нанесете я между тоника и серумите. Една есенция функционира като посредник между тези две стъпки - този продукт обикновено е по-подхранващ и хидратиращ от тонерите, но не толкова концентриран, колкото серумите. Въпреки това, крайната му цел е да добави овлажняващ слой, подобряващ проникването на следващия продукт, който нанасяте.

Ако прилагате маска, това ще зависи от инструкциите на маската, но тя също трябва да се прилага върху почистена кожа. Ако маската трябва да се изплаква (като ексфолираща или детоксикираща маска), нанесете я веднага след почистване. Ако се предполага, че маската трябва да остане цяла нощ, нанесете я непосредствено преди овлажнителя. Можете също да "мултимаскираме", за да се насочите към различни зони – като нанасяне на маска на базата на въглен върху мазна Т-зона, хидратираща маска върху бузите, челото и шията.

Точковите процедури трябва да се използват при необходимост, обикновено като последна стъпка във вашата вечерна рутина. Ако искате да приложите лепенка за пъпки, може да искате да попиете петното с чиста кърпичка, за да може лепенката да залепне.

Не на последно място, но понякога и на последно място, редът на околоочния крем е въпрос на лични предпочитания. Ако имате по-чувствителна кожа около очите, опитайте да приложите лечението си веднага след тоника и преди всякакви серуми. Ако не, тази стъпка може да премине преди или след вашия овлажнител. Просто се уверете, че го почуквате леко около орбиталната си кост - не твърде близо до очите.

Не смесвай

Когато става въпрос за мощни, упорито работещи съставки като ретиноиди и ексфолианти, важно е да започнете бавно. Като разпознавате по кое време на деня се препоръчва продуктът и какви съставки имат ексфолиращи свойства, можете да избегнете дразненето на кожата и да оптимизирате рутината си за най-добри резултати.

Съставките, които можете да използвате заедно, винаги ще зависят от човека, нивото на чувствителност на кожата му, другите продукти в рутината му и къде се намират в своето пътешествие за грижа за кожата. Ако сте начинаещ, няма да използвате ретиноли и AHA/BHA заедно, тъй като това може да причини дразнене и лющене. В крайна сметка дерматологът може да ви даде най-конкретните насоки за вашия тип кожа и нейната поносимост.

Ето няколко комбинации от съставки, които обикновено не препоръчваме:

Ретинол + витамин С: Не използвайте и двете в една и съща рутина сутрин или следобед. Продуктите на основата на витамин С обикновено трябва да се използват сутрин, докато продуктите с ретинол винаги трябва да се използват през нощта.

Ретинол + салицилова киселина:  Трябва да използвате и двете през нощта, но не в един и същи ден.

Салицилова киселина + бензоил пероксид: Трябва да използвате и двете през нощта, но не в един и същи ден.

Как да подредите често объркващи продукти за грижа за кожата

Били сме там – някои продукти са направо объркващи. Нека да разберем как да добавите някои от нашите любими, но малко по-нюансирани продукти за грижа за кожата във вашата ежедневна или седмична рутина.

Хидратиращи шийт маски

Вечерта, след като сте почистили, ексфолирали (1-2 пъти седмично), тонизирали и нанесли всякакви серуми, тогава е време за хидратираща шийт маска. Оставете това изключително подхранващо, успокояващо лечение за 15-20 минути, преди да го отстраните, и леко масажирайте остатъчния серум в кожата за мигновено сияйна, еластична кожа.

Ексфолиращи маски от буркани

Трябва да ексфолирате само 1-2 пъти седмично, така че когато дойде времето, тази ексфолираща маска идва веднага след почистването ви вечер. Само за 20 минути кожата е освежена и незабавно ревитализирана - просто изплакнете и последвайте с всички тоници и серуми, които използвате.

0 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay