Защо трябва да избягвате ранните ягоди?

Защо трябва да избягвате ранните ягоди?
Canva
Ранните ягоди са често замърсени с пестициди и химикали, защото те се отглеждат през студените месеци или в ранна пролет, когато рисковете от болести и вредители са по-високи. Този процес изисква по-интензивно използване на пестициди и химикали, за да се предпазят растенията и увеличи производственият им капацитет.

Ето някои от основните причини за това

Висок риск от болести и вредители: През студените месеци и ранната пролет, растенията са по-уязвими към различни болести и вредители. За да ги предпазят, земеделците използват пестициди, които могат да се задържат на повърхността на плодовете.

Необходимост от ускорено зреене: За да бъдат налични на пазара по-рано, ранните ягоди често се отглеждат в условия, които ускоряват техния растеж и зреене. Този процес може да включва използването на химикали, за да подпомогне бързото развитие.

Транспорт и съхранение: За да стигнат бързо и свежи до потребителя, ранните ягоди понякога преминават дълги транспортни разстояния. Това може да наложи използването на химикали и консерванти, които да удължат техния срок на годност.

Поради тези фактори, ранните ягоди могат да съдържат повече остатъчни следи от пестициди и химикали в сравнение с плодовете, отглеждани по-късно в сезона или в екологично чисти условия.

Ако имате възможност, можете да заложите на ягоди от биологично земеделие, които обикновено се отглеждат с по-малко използване на химикали и пестициди. Алтернативно, местните и сезонни ягоди, отглеждани в подходящи условия, могат да бъдат по-чисти и по-здравословни.

Защо са вредни пестицидите?

Пестицидите се използват в селското стопанство, за да се предпазят растенията от вредители и болести и да се увеличи производителността на културите. Въпреки ползите, използването на пестициди може да има отрицателни въздействия върху здравето на хората и околната среда. Ето някои от основните причини за това:

Рискове за човешкото здраве: Някои пестициди са доказани като потенциално вредни за човешкото здраве. Те могат да бъдат асоциирани с различни заболявания, като например рак, репродуктивни проблеми, нарушения на нервната система и други здравословни проблеми.

Нарушаване на екосистемата: Пестицидите могат да имат неблагоприятни въздействия върху екосистемата. Те могат да убиват неселективно различни видове животни, включително полезни насекоми, птици и други животински видове. Това може да доведе до разрушаване на естествените равновесия и увреждане на биологичното разнообразие.

Развитие на устойчивост при вредителите: Продължителната употреба на пестициди може да доведе до поява на устойчивост при вредителите. Това означава, че някои вредители могат да развият устойчивост към пестицидите, което налага увеличаване на дозите или използването на още по-мощни химикали.

Замърсяване на почвата и водата: Пестицидите могат да се натрупват в почвата и да се вливат във водните източници. Това може да доведе до замърсяване на подземни води, реки и езера, вредейки на водните екосистеми и представлявайки риск за здравето на хората, които консумират замърсената вода.

Неблагоприятни ефекти върху работниците в селското стопанство: Работниците в селското стопанство, които са изложени на пестициди при приложението им, могат да се изправят пред здравословни рискове. Тези рискове включват различни дерматологични, респираторни и неврологични проблеми.

0 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay