Дисекция на брака

Дисекция на брака

Дисекция на брака

Докато модернизацията и феминизацията все повече ни настройват срещу брака, срещу подписите и срещу обзързването на всяка цена, някак с умиление си спомням за моите баба и дядо, които наскоро отпразнуваха 55-та си годишнина от момента, в който са се врекли във вечна вярност. И я почитаха и спазваха без никакви съмнения в избора си. Почти цяла вечност, нали?

Бракът не само може да бъде сключен, той преди всичко трябва да бъде разбран. И затова психолозите са се погиржили да оформят образа на този важен период от живота в няколко много важни периода - за да бъде по-лесно и на тези, които са вътре, и на тези, които се канят да влязат.

Как да го разберем? Като го разделим на фази. Всички те характеризират част от съвместния живота на съпрузите и са взаимносвързани, от друга страна всяка от тях е отделна и може да бъде разглеждана като самостоятелен елемент от връзката.

Меденият месец

Още в древен Израел са признавали тази фаза за особено важна - активна, страстна и интимна за младата двойка. Мъжете, които са встъпвали в брак не са били взимани на военна служба, именно за да могат да останат със съпругата си и да се насладят на вече озаконената връзка. Освен това в този период е много важно да се изградят и поставят правилно основите на физическото съжителство – да построите или купите дом, да разпределите отговорностите си, да помислите за деца. За сега, само на теория.

Напасването

Ето я и фазата на "практиката". В нея обикновено двойката престава да живее толкова активно със спомена за "разкошната сватба, гостите, медения месец..." и се завръща в реалността. Понякога с гръм и трясък, съвсем изненадващо, друг път много плавно и естествено. Обикновено тогава идва и осъзнаването, че си женен/омъжена за някой, който далеч не е перфектен и ако искаш нещата да продължат в добра посока, така или иначе, ще трябва да промениш нещо в себе си. За индивидуалистите това е най-трудният период.

Любовта трае три години

Преди се е смятало, че препъни-камъка на брака е около седмата година, докато сега вече психолозите твърдят, че този момент настъпва все по-рано, около четвъртата, дори третата година. Тогава близостта и страстта отстъпват мястото си на скандалите, недоверието, които обикновено са продиктувани от себепреоткриването, което не включва партньора. Защо е всичко това? Вече животът изглежда толкова сериозен, че обикновено ни обвзема ужас. Дали сме достатъчно силни, за да се справим? Това ли искаме? Внимание, в тази фаза най-честият проблем в брака е изневярата.

Преоценката


Ако сте успели да минат през предходните три периода, то бракът ви вече със сигурност може да бъде наречен "стабилен". Преживели сте много, сигурни сте в постиженията си, и съмненията ви дали това е вашият човек вече трябва да са изчезнали. Това е моментът да преразгледате ценностите си и да дадете на партньора си цялата любов и внимание. Около десетата година от брака е най-подходящо мъжете да предложат на любимите си да подновят брачния си съюз, а защо не и да ги заведат на втори меден месец.

Заедно

Третото десетилетие от брака е онова време, в което да бъдете заедно повече от всякога. Децата вече са достатъчно пораснали, за да можете да заминете спокойно на почивка, да се отдадете на съвместни хобита, да почувствате, че наистина имате партьор до себе си. Не само съпруг и любовник, а съдружник и човек, който ви подкрепя неимоверно във всичко.

Ужасът на средната възраст

Паниката, която обвзема повечето хора при мисълта за наближаващата старост може да е толкова ужасна, че да промени изцяло и брака, и жовота им. И двата пола преживяват психилогическа криза на средната възраст. Обикновено в този период много мъже преоткриват интереса си към по-млади жени, а немалко бракове се разтрогват именно поради тази причина. Като допълнение към всичко това се нарежда и факта, че децата вече намират свеоите партньори и поемат по самостоятелния си път. Осъзнават или не, това е силен шок за родителите.

Спокойствие

Мисълта, че сте успели да останете заедно през всичките тези години и да преминете през всичко, добро и лошо: това вече е нещо, което ви носи сигурни щастие, усещане за пълнота, спокойствие. Много двойки се обръщат назад и изпитват благодарност, че са имали партньора си до себе си през цялото това време. За други тази фаза се изразява в това да се влюбят отново един в друг, осъзнавайки, че са избрали възможно най-добрия партньор.

0 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.



1
Не е посочен 11.12.2010|12:17
Добра дисекция, няма спор!
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay