Абитуриентките на Острова

Положението е същото като тукашното: къде изкуствен тен и диадеми, къде сълзи и по-евтини рокли

Абитуриентките на Острова

Хората навсякъде по света завършват училище. Но у нас често твърдим, че никъде другаде не се пръскат толкова пари, претенции и вълнения около баловете. Дали е така?

Редакцията на великобританския "Daily Mail" ни дава възможност да проверим и сравним как стоят абитуриентските въпроси в България и на Острова. Ето разказите на няколко английски девойки, които тази година завършват средното си образование. Напомнят ли ви за някого?

Ейми Пауъл, на 16 години, номинирана за "Бъдеща футболна съпруга", "Най-готино момиче" и "Дупе на годината":

"Всички момичета, които познавам, си взимат спрейове за тен заради бала. Върху теб се оказва натиск да изглеждаш добре. Старая се всеки ден, никога не бих излязла с анцуг или без да си оправя косата след ставане от сън. И определено се чувствам по-малко уверена в училище, ако не съм изцяло гримирана - основа, спирала, молив за очи и руж. 

Що се отнася до бала, там натискът ще бъде още по-голям. Той е мощно извинение за това да се нагласиш и да се съревноваваш с всички останали. От години планирам как ще изглеждам. Вече съм си избелила зъбите, направиха ми бляскав маникюр, който да ми отива на роклята и у нас ще идва фризьор да ми аранжира косата. Балът ще бъде в хотел в провинцията.

Миналата година, когато момичетата от горния випуск имаха бал, прекарахме целия следващ ден във Facebook, обсъждайки кои рокли ни харесват и кои - не. И този път всички ще оценяват външния вид на останалите. С толкова много момичета, толкова спрей за тен и големи коси, със сигурност ще има глупости. Все още всички пазят в тайна роклите си и ги е хванала параноята, че някой ще ги копира. 

Родителите ми похарчиха 475 паунда за рокля - малко повече, отколкото възнамеряваха, но знаят колко е важен балът за мен. Определено не целя да впечатля момчетата - приятелят ми е на 18 и няма да идва - но роклята ми е доста прилепнала и съм сигурна, че много ще им хареса."

Джейд Босуел, на 16:
"Мечтая си за голяма розова рокля като на Барби, още откакто бях на 8 и гледах сватбата на Кейти Прайс. Видях точно такава, каквато исках, на витрината на булчински бутик. Струваше 1 500 паунда и беше от същия дизайнер като роклята на Кейти. Разплаках се, след като я пробвах - беше толкова хубава! И на майка ми очите се насълзиха.

Собственикът ни направи огромно намаление, но мисля, че и без това щеше да ми я купи. Мама обича да ме облича като принцеса. Благодарна съм, че родителите ми могат да си го позволят. Познавам едно момиче, което няма да идва на бала, защото майка ѝ не може да ѝ купи тоалет. Дожаля ми и ѝ предложих свои рокля и колона, но я беше срам да приеме, тъй като не искаше никой да разбере, че ѝ се е наложило да вземе дрехи назаем.

Някои момичета се интересуват повече от тоалетите си за бала, отколкото от изпитите. Никога не съм искала импланти в гърдите, не нося и много грим, но за бала ще имам изкуствени мигли и екстеншъни за коса. Приятелките ми се опитваха да ме надминат, търсейки си по-голяма и по-ярка рокля. Моята е огромна - широка е 1,8 м и тежи 3 килограма. Със сигурност ще направя впечатление!"

Абитуриентките на Острова

Такива момиченца като Ейми и Джейд в България ги наричат "кифли". Изкушаваме се да се замислим, дали в Англия им викат "мъфини", или си имат друга специална дума? Хубавото е, че както се оказва, има и друг тип, доста по-скромни тийнейджърки. 

Сара Браун, на 16:
"Малко се притеснявам, че на дансинга ще има много флиртове, а се съмнявам да са от романтичните, които ще продължат по-дълго. Балът не е най-добрият момент за започване на връзка. Но всяко момиче има кавалер, дори да е само приятел, както е в моя случай. Такива са очакванията - ще се чувстваш като загубеняк, ако отидеш сам.

По баловете във филмите всички носят бални рокли и са много развълнувани. За нас е просто вечер, в която танцуваме от 9 до 1 и обличаме каквото си искаме - моята рокля си я купих за рождения ден на брат ми, дори не беше предвидено да я нося на бала. През април едно момиче от моя випуск направи група във Facebook, където всички да качват снимки на роклите си, за да не се повтарят.

В училището ми има и принцеси, които си купуват дрехи от скъпи марки, имат богати родители, живеят в големи къщи и прекарват свободното си време в пазаруване. Те ще очакват да приковат всички погледи на бала. Аз знам, че вероятно няма да бъда най-красивата, но ще съм най-променена, тъй като по принцип не нося грим."

Клои Иресън, на 15:
"Чувствам се виновна за цената на роклята си - 190 паунда. Доведеният ми баща се мъчи да си намери работа, така че се опитах да намеря възможно най-хубавото, но и евтино нещо, за да си го купя - работя почасово, преподавам танци на деца. Бях се влюбила в една рокля за 300 паунда, но не можем да си я позволим. Майка ми изглеждаше, сякаш ще се разплаче в магазина.

Повечето деца в училище нямат проблеми с парите - едно момче ще идва на бала с хеликоптер. Познавам едно момиче обаче, което ще го пропусне, защото родителите ѝ са без работа. Предложиха да ѝ купят рокля, но тя отказа...

Последните няколко години бяха трудни за мен. Допреди година имах хранително разстройство, което започна, когато бях на 13. Някои ученици ме наричаха "дебеланка" и казваха, че приличам на риба. Самочувствието ми падна толкова ниско, че едвам говорех с хората и все бях убедена, че ме зяпат. Гледах моделите по списанията, мислех си, че трябва да стана слаба като тях, спрях да ям и ставах в 4 сутринта да правя лицеви опори и коремни преси в стаята си. 

Прикривах се с широки дрехи и винаги ядях пред мама, а след това се насилвах да повръщам в тоалетната. По-късно разбраха и постепенно започнах да се оправям. Сега имам истински приятели и гадже, което ми казва колко се гордее с мен. Очаквам с нетърпение бала, въпреки че хората, които ми се подиграваха, също ще бъдат там. Те все още си мислят, че са по-добри от останалите, но това ще е последната ни вечер заедно.

Мечтата ми е всички да забравят "класата" си и да празнуват заедно!" - завършва Клои.

Наистина, това е една хубава надежда. Пожелаваме същото на всички абитуриенти по всета, макар вече да се убедихме - навсякъде има и по-добри, и по-лоши хора.

74 10
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.



46
Не е посочен 29.06.2012|17:34
Много ми е странно как всички се побъркват по време на баловете .Това е просто един ден и мисля , че не е оправдано да се хвърлят луди пари за рокли , грим , прическа ...
45
Не е посочен 29.06.2012|15:53
Доста циганейшън...
44
Не е посочен 29.06.2012|14:43
ох , поп-фолкът ни пасти да яде :)
43
Не е посочен 29.06.2012|14:27
и ние си мислихме ,че имаме най-зле облечени абитуриентки :) , а то е можело да бъде и по зле в чужбина :Д
42
Не е посочен 29.06.2012|14:08
Тук и там нещата не са много различни!
41
Не е посочен 29.06.2012|13:39
Леле, хубаво имаш възможност да я купиш, но защо трябва след това е рокля само за една вечер?? После едва ли ще я облекат пак! Аз ако сега бях абитуриентка и с тоя акъл...леле колко неща бих променила в избора си:)
40
Не е посочен 29.06.2012|13:38
Деси и аз! Но да ти кажа имах и аз една такава съученичка, която беше с огромна розова рокля, като торта, която постоянно ни блъскаше всички с голям си обръч! Просто беше уникално гадно - на всичкото отгоре й беше голяма!! И беше с розови ръкавици! Момичето иначе си е печено, но вкуса й беше..:( Зле.
39
Не е посочен 29.06.2012|13:36
Винаги ще има такива хора навсякъде по света, важното е да не се поддаваш на такива меркантилни отживелици (поне за мен са си отживелици) и да се забавляваш на макс, ако ще и по клин да отидеш :)
38
Не е посочен 29.06.2012|13:35
И точно така трябва да бъде - не може да ходиш на бал само заради порива си да покажеш тоалета си! Важното е да си изкараш много хубаво и да имаш дълъг спомен от самото завършване :)
37
Не е посочен 29.06.2012|13:34
Много интересни разсъждения - най-голямо впечатление ми направи момичето с 190 паундова рокля, която разказва, как си е харесала някаква за 300, но няма възможност, а в същото време нейн съученик щял да идва с ХЕЛИКОПТЕР на бала!? Що за глупост? Бала място където трябва да показваме класата си ли е? Не трябваше ли да бъде един приятен спомен от завършването на училище, където основно имаш прекрасни изживявания с приятелите си и съучниците си, а не да е спомен за рокли, грим и т.н?
36
Не е посочен 29.06.2012|12:16
Нормални вълнения за всеки млад човек, който в този ден ще е сред звездите на училището. Плюс това винаги има на бала и по някой "черен лебед", който не взема насериозно тържеството и въпреки това приковава погледите.
35
Не е посочен 29.06.2012|12:02
Явно и там е пълен кич...ами много се изкриви вкуса за красиво...
34
Не е посочен 29.06.2012|12:02
Моля ти се... даже те проявяват по-голяма доза вкус от тази девойка на снимката! хахахахахахаха
33
Не е посочен 29.06.2012|11:56
То винаги ще има такива глезани, които получват всичко, което поискат! Няма как!
32
Не е посочен 29.06.2012|11:54
ами да, тези момичета не са намерили златната среда :) , затова се казва да не се прекалява ,че става грозно , много грозно после "_
31
Не е посочен 29.06.2012|11:53
Точно като в България и там училищата ми има и принцеси, които си купуват дрехи от скъпи марки, имат богати родители, живеят в големи къщи и прекарват свободното си време в пазаруване!
30
Не е посочен 29.06.2012|11:47
Остави... там моай ужаса е по-голям, защото има повече розови извращения, както ги наричам аз! Ужасна картинка!
29
Не е посочен 29.06.2012|11:44
И там явно гледките не са много приятни- не трябва ад се прекалява с каквото и да било, защото става смешно/
28
Не е посочен 29.06.2012|11:43
"Приятелките ми се опитваха да ме надминат, търсейки си по-голяма и по-ярка рокля. Моята е огромна - широка е 1,8 м и тежи 3 килограма. Със сигурност ще направя впечатление!" - ето тук изпаднах в потрес!
27
Не е посочен 29.06.2012|11:41
тази с розовата рокля направо ме разбира - равнява се на 1000 ромски рокли :Д
26
Не е посочен 29.06.2012|11:37
Определено като гледам снимките е много по- добре никой от нас да не си представя какво е там.
25
Не е посочен 29.06.2012|11:37
"Балът не е най-добрият момент за започване на връзка" - едно умно нещо да прочете човек! Само нашите девойки тука не знаят!
24
Не е посочен 29.06.2012|11:33
Мечтая си за голяма розова рокля като на Барби, още откакто бях на 8 и гледах сватбата на Кейти Прайс. Видях точно такава, каквато исках, на витрината на булчински бутик. Струваше 1 500 паунда и беше от същия дизайнер като роклята на Кейти. Разплаках се, след като я пробвах - беше толкова хубава! И на майка ми очите се насълзиха. - И аз се разплаках, но от смях!
23
Не е посочен 29.06.2012|11:29
Представям си ги пък там какви ги има....май по- добре всъщност да не си представям.
22
Не е посочен 29.06.2012|11:27
Да, явно навсякъде циганията е една и съща! Особено тези двете розови създания на снимките ме потресоха искрено!
21
Не е посочен 29.06.2012|11:23
Направо не ми се мисли как ще се обличат догодина... може вече всички да са голи или само по Боди АРт!
20
Не е посочен 29.06.2012|11:16
За голямо наше съжаление -елегантност липсва! Което е много, ама много жалко!
19
Не е посочен 29.06.2012|11:14
Доста кумична абитуриентка бих казал, определено не страда от анорексия, и с тази бална рокля има голям шанс да полети:)А относно баловете, всички родители, които се сблъскват с това грандиозно събитие, съпътстващо живота на децата им, години след това страдат от финансови затруднения , само защото синът или дъщеря им е бил/била принц/принцеса за една нощ.
18
Не е посочен 29.06.2012|11:14
Мале- тази снимка- втората е ужасна....горкото момче...
17
Не е посочен 29.06.2012|11:05
Мацката на снимката ми прилича на прасе, да ме прощава. Не знам защо, но никаква елегантност няма в повечето балове.
16
Не е посочен 29.06.2012|10:52
Навсякъде е едно и също,не е само тук! Аз съм на мнение, че не е нужно да има грандиозно празненство. Дано да успеят в живота!
15
Не е посочен 29.06.2012|09:29
:) Никъде не съм прочела да пише, че снимката е на някое от момичетата, които разказват историите си. Може би просто са използвали снимките от интернет, защото се вързват логически с разказите.
14
Не е посочен 29.06.2012|09:29
Какви рокли само, а! най-мразя точно такива - тип огромна торта че и розова. няма такъв кич. Не говори никак добре когато млади момичета се обличат по този начин.
13
Не е посочен 29.06.2012|09:26
Много правилно. Всичко това се прави с търговска цел. По същата причина и празника Св. Валентин го въведоха да се чества и у нас. Защо? За да има още един повод , по който хората да похарчат пари.
12
Не е посочен 29.06.2012|09:26
на къде е тръгнал този свят...докато едни ходят на училище с хеликоптер и им се купуват дизайнерски рокли за бала за 1500 паунда,други деца нямат пари да си купят изобщо рокля за идат...тук положението е същото
11
Не е посочен 29.06.2012|09:25
Не е лошо че съществува като традиция, но просто не е здравословно да се стига до крайности. Рокля за 475 паунда- това е абсурдно.
10
Не е посочен 29.06.2012|09:22
Ако родителите им могат да си го позволят , не виждам нищо лошо в това, но ако произхождат от бедни семейства и изискват скъпи дрехи за бала, това не мога да приема.
9
Не е посочен 29.06.2012|09:21
Колко суетни са станали младите момичета на възраст 16 години. Просто не мога да повярвам. Не е нормално да са толкова обсебени от външния си вид.
8
Не е посочен 29.06.2012|09:08
Баловете са измислени, за да се продават дизайнерските рокли, чанти и обувки и според мен цялата тази суматоха е произлязла от приказката за Пепеляшка. Да изглеждаме като принцеси за една нощ.Каляската е осъвременена с възможно най-новите модели коли, а в ролята на принца влиза просто настоящето ни гадже, макар по нищо да не прилича на принца от приказката.Вместо стъклените пантофки се обуват обувки с неимоверно високи токчета, а ролята на феята изпълнява майка ни, а вълшебната пръчица е просто кредитната и карта, която след нощта на бала е вече на минус:)
7
Не е посочен 29.06.2012|08:53
Снимката в каретата е от една циганска сватба в САЩ,гледала съм предаването,така че целият материал го поставям под въпрос
6
Не е посочен 29.06.2012|08:52
Това е истинско безумие и мерене на портфейлите на родителите. Човек трябва да мисли за бъдещето си, а не колко по-впечатляващо да се натруфи на въпросния ден, сякаш ще има среща с принца от някоя приказка...
5
Не е посочен 28.06.2012|18:23
"Мечтая си за голяма розова рокля като на Барби, още откакто бях на 8 и гледах сватбата на Кейти Прайс." - Ако детето ми каже такова нещо едва ще се сдържа да ен припадна. Що за малоумие?
4
Не е посочен 28.06.2012|18:21
Не е ли излишна тази суматоха, все пак важно е какво се случва с живота след бала, по какъв път ще поемеш и така нататък. Балът е само една нощ и после остават само снимките.. във фейсбук.
3
Не е посочен 28.06.2012|18:18
Я ги виж деца на по 16 г а дават по 500 паунда за рокли. Колко напразно похарчени пари.
2
Не е посочен 28.06.2012|18:17
Колко са вманиачени тези момичета, не мога да повярвам до какви крайности са стигали
1
Не е посочен 28.06.2012|18:16
Аз мислех че само в България я има тази традиция с абитуриентските балове.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay