Те вече не ровят в пясъчника, а в Интернет

Къде се скри детството?

Те вече не ровят в пясъчника, а в Интернет

Според глобално проучване повечето малки деца имат способността да играят на компютър, но не и да карат колело. 58% от децата на възраст между две и пет години знаят как да играят базова компютърна игра, а колело могат да карат 52%.

 

Признавам статистиката е в състояние да промени изцяло представата ми за някои неща, като например факта, че повечето малки деца могат да играят на компютър, но не и да си връзват връзките на обувките.

 

Това поставя нещата в съзнанието ми с обърнати полюси. Предполага се човек да се научи първо да си служи с елементарни неща като вилица и лъжица, например и след това да започне постепенно да борави с техника и Интернет.

 

Тези статистически данни щяха да се плъзнат през съзнанието ми без да ме безпокоят, ако нямах двегодишен племенник, който расте пред очите ми. Забелязвам как в малката му глава гъмжи от нови идеи всеки ден, но забелязвам и как се променя предметът на желанията, към които е привлечен, а това онагледява много ясно как се изменя средата, в която и аз самата живея.

 

Почти еднакъв процент момчетата и момичетата могат да играят компютърни игри, както и да се обаждат по мобилния телефон.
Племенникът ми, например си говори с мен по телефона, като разпознава гласа ми и отговаря на въпросите ми с да и не, въпреки крехката си възраст.

 

Същото хлапе се научи да си пуска компютъра сам и да си избира любимите песнички още от момента, в който стана достатъчно силен, за да си надигне без чужда помощ дупето на стола и да докопа мишката.

 

63% от децата в изследваната категория са способни да включват и изключват компютъра, а 69% могат да използват мишката. За сравнение, едва една пета от малките плуват сами, 11% могат да си вържат връзките на обувките без чужда помощ и 20% знаят как да извършат спешно телефонно повикване. Племенникът ми е далеч от момента, в който ще си връзва обувките, защото в момента се опитва да разпознае лявата от дясната обувка.

 

В същото време една четвърт от децата могат да използват браузър, 16% навигират между уеб сайтове, 15% познават поне един уеб адрес и 19% боравят със смартфон или таблет.

 

Според проучването, почти еднакъв процент от момчетата (58%) и (59%) момичетата могат да играят компютърни игри, както и да се обаждат по мобилния телефон (28% срещу 29%).

 

В същото време едва 39% от малчуганите знаят домашния си адрес, 27% могат да закусват сами и 37% - да напишат първото и последното си име.

 

Изводът от направеното изследване показва, че децата не разполагат с необходимите умения за реалния живот. Родителите трябва да дадат на децата си балансирана комбинация от знания за "живота” и технически умения, съветват експерти.

0 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay